REAKCIJE ZAPADA NA PUTINOVU POBEDU: SAD sumnjaju, Britanija osuđuje, Nemačka potresa autoritarnu vladavinu!

Autor:

Svet

17.03.2024

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcije Zapada na Putinovu pobedu na predsedničkim izborima

REAKCIJE ZAPADA NA PUTINOVU POBEDU: SAD sumnjaju, Britanija osuđuje, Nemačka potresa autoritarnu vladavinu!

Foto: Tanjug/AP Photo/(STR)


Nakon ubedljive pobede Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji, reakcije Zapada su bile žestoke. SAD su dovele u sumnju regularnost izbora, nazivajući ih "očigledno neslobodnim i nefer". Bela kuća je istakla da je Putin zatvorio svoje protivnike i sprečio druge da se kandiduju protiv njega, što baca senku sumnje na celokupan izborni proces.

- Putinov zadatak je sada da svoj pogled na svet neizbrisivo utisne u umove ruskog političkog establišmenta kako bi obezbedio naslednika istomišljenika - rekao je Nikolas Gvosdev, direktor Programa nacionalne bezbednosti na Institutu za spoljnu politiku sa sedištem u Filadelfiji.



Reakcije Britanije i Nemačke

Britanija je osudila "ilegalno održavanje izbora na ukrajinskoj teritoriji" i istakla da će nastaviti pružati humanitarnu, ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajincima koji brane svoju demokratiju. Sa druge strane, Nemačka je takođe komentarisala da izbori nisu sprovedeni na pravi način, nazivajući ih pseudoizborima i ističući da Putinova vladavina oslanja na cenzuru, represiju i nasilje.

- Ilegalnim održavanjem izbora na ukrajinskoj teritoriji, Rusija pokazuje da nije zainteresovana da pronađe put ka miru. Velika Britanija će nastaviti da pruža humanitarnu, ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajincima koji brane svoju demokratiju - navodi se u saopštenju britanske Kancelarije za inostrane poslove Komonvelta.

- Pseudoizbori u Rusiji nisu ni slobodni ni fer, rezultat neće nikoga iznenaditi. Putinova vladavina je autoritarna, on se oslanja na cenzuru, represiju i nasilje. "Izbori" na okupiranim teritorijama Ukrajine su ništavni i još jedno kršenje međunarodnog prava.


Reakcija Poljske

Poljska je takođe osudila održavanje izbora u Rusiji, navodeći da je glasanje održano u uslovima ekstremne represije protiv društva, što je onemogućilo donošenje slobodnog, demokratskog izbora.

- Od 15. do 17. marta 2024. godine u Rusiji su održani takozvani predsednički izbori. Glasanje je održano u uslovima ekstremne represije protiv društva, što je onemogućilo donošenje slobodnog, demokratskog izbora - navodi se u saopštenju poljskog ministarstva.

Putin ubedljivi pobednik

Prema prvim preliminarnim rezultatima, Vladimir Putin je ostvario pobedu sa preko 87,8 odsto glasova, dok je ukupna izlaznost bila 74,22 odsto. On se borio protiv tri kandidata iz partija koje nisu kritikovale njegovu vladavinu niti invaziju na Ukrajinu. Ova ubedljiva pobeda samo je dodatno podgrejala međunarodne tenzije i postavila pitanje regularnosti izbora u Rusiji.

(Gardijan)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading