BIVŠA STJUARDESA OTKRILA ŠTA SE DESI AKO PUTNIK UMRE TOKOM LETA! ''Ne smemo da promenimo PUTANJU leta, OVO nam je uvek prvi korak...''

Autor:

Svet

10.03.2024

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stjuardese igraju ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti i dobrobiti putnika tokom letova.

BIVŠA STJUARDESA OTKRILA ŠTA SE DESI AKO PUTNIK UMRE TOKOM LETA! ''Ne smemo da promenimo PUTANJU leta, OVO nam je uvek prvi korak...''

Foto: pixabay.com

Od pomoći putnicima pri smeštanju njihovih prtljaga, do utehe onih koji možda osećaju anksioznost zbog letenja, njihove odgovornosti su raznovrsne i zahtevne.

Prema Međunarodnoj asocijaciji vazdušnog saobraćaja, pojava smrti putnika tokom leta procenjuje se kao retka, sa stopom od jednog slučaja na 40.000 letova, dok druga istraživanja sugerišu da bi to moglo biti bliže jednom slučaju na svakih 200.000 putnika.

Takođe, medicinski problemi su relativno češći, sa jednim slučajem hitne medicinske pomoći na 604 leta, kako je istaknuto u studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine, prenosi CN Traveller.

Rukovanje medicinskim hitnim situacijama tokom leta

Bivša stjuardesa Lisa Hughes osvetlila je protokol koji se prati kada putnik oboli tokom leta. Posada je obučena za osnovnu prvu pomoć i opremljena da pruži hitnu medicinsku pomoć. U slučaju medicinske hitne situacije, prvi korak je pitati da li ima medicinskih profesionalaca među putnicima koji mogu pružiti pomoć. Nakon toga, posada komunicira sa kokpitom kako bi obavestila kapetana o situaciji. U zavisnosti od ozbiljnosti situacije, posada može pružiti osnovnu negu poput kiseonika ili lekova. U ozbiljnijim slučajevima, kapetan može odlučiti da preusmeri let ka najbližem aerodromu kako bi se osigurala brza medicinska pažnja za putnika, prenosi Klix.ba.

Šta se desi kad putnik premine tokom leta?

U nesrećnom slučaju smrti putnika tokom leta, avio-kompanije imaju specifične protokole. Posada može premeštati telo na diskretnije mesto, ukoliko je moguće, kako bi se očuvala dostojanstvo pojedinca. To može uključivati korišćenje praznog reda, sedišta u sekciji biznis klase, ili odmorišta posade.

Tokom ovog procesa, posada se trudi da zaštiti telo od pogleda ostalih putnika. Kada avion stigne na odredište, vlasti preuzimaju nadležnost nad preminulim, a avio-kompanija pruža podršku porodici preminule osobe. Važno je napomenuti da ne postoji obaveza da se promeni putanja leta u slučaju smrti putnika. Pilot mora da se pridržava specifičnih propisa o obaveštavanju zasnovanih na zemljištu i nadležnosti odredišnog aerodroma, kao i protokola avio-kompanije.

Odgovornosti stjuardesa se protežu daleko iznad osiguravanja udobnosti i sigurnosti putnika. Njihova obuka i spremnost da se nose sa medicinskim hitnim situacijama i čak smrću tokom letova su vitalne komponente osiguravanja sigurnog i poštovanog iskustva putovanja za sve putnike.

(CN Traveller/Klix.ba)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading