"SVE VAM JE TO OD SLANINE"! Imao mesecima nesnosne bolove u glavi, a onda je snimak mozga ŠOKIRAO I LEKARE! ZAVRŠIO NA INTENZIVNOJ!

Autor:

Svet

09.03.2024

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takve infekcije su najčešće u ruralnim područjima zemalja u razvoju gde svinje slobodno lutaju i jedu ljudski izmet.

"SVE VAM JE TO OD SLANINE"! Imao mesecima nesnosne bolove u glavi, a onda je snimak mozga ŠOKIRAO I LEKARE! ZAVRŠIO NA INTENZIVNOJ!

Foto: ST/Petar Divac, Shutterstock

Jedan 52-godišnji Amerikanac iz države Florida zatražio je medicinsku pomoć nakon što su mu hronične glavobolje postale učestalije u poslednja četiri meseca, a lekovi prestali da deluju, navodi naučni časopis American Journal of case report, prenosi Jutranji.hr.

Skeniranje mozga šokiralo je ne samo njega, već i doktora. Otkrili su da u njegovom mozgu postoji parazit.

Naime, CT i MRI su mu pokazali višestruke ciste na obe strane mozga. Stručnjaci za infektivne bolesti ubrzo su potvrdili da je ovo stanje posledica svinjske pantljičare koja mu je položila jaja u mozak i iritirala tkivo ispod lobanje.

Koliko god bizarno zvučalo, naučni konsenzus je da se pantljičara razvila zato što je jeo slaninu koja nije bila dovoljno kuvana.

Čovek ima parazitsku infekciju neurocisticerkoze, a lekari veruju da je parazit ušao u njegovo telo preko nedovoljno kuvane hrane, a zatim je putovao od creva do mozga kroz krvotok.

- Doživotna preferencija našeg pacijenta za mekom slaninom možda je dovela do slučajeva konzumiranja nedovoljno kuvane slanine - napisali su lekari.

Takve infekcije su najčešće u ruralnim područjima zemalja u razvoju gde svinje slobodno lutaju i jedu ljudski izmet.

Simptomi zavise od toga gde i koliko cista se nalazi u mozgu, mada najčešći uključuju konfuziju, nedostatak pažnje na ljude i okolinu, probleme sa ravnotežom i višak tečnosti u mozgu poznat kao hidrocefalus. Mogu se pojaviti mesecima ili godinama nakon infekcije, obično kada ciste počnu da umiru.

Pacijent je odveden u jedinicu intenzivne nege i dat mu je kortikosteroid deksametazon da bi se smanjio otok u mozgu.

Dve nedelje su mu davali albendazol i prazikvantel, koji se koriste za lečenje gljivičnih infekcija. Ciste pacijenta su ubrzo nestale, a migrene su se smanjile, zaključuje American Journal of case report.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading