SRBI TAMANE SLANINU I KAJMAK, A TO MOŽE DA UNIŠTI JETRU? Jedan PODMUKAO ZNAK ukazuje na ozbiljan problem!

Autor: M.O.

Lifestyle

27.02.2024

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gastroenterolog objašnjava na koji način oštećujemo jetru.

SRBI TAMANE SLANINU I KAJMAK, A TO MOŽE DA UNIŠTI JETRU? Jedan PODMUKAO ZNAK ukazuje na ozbiljan problem!

Foto: Shutterstock, youtube/printscreen/Prva

Iako masnu jetru često povezuju samo sa konzumiranjem alkohola, to nije potpuna istina. Treba znati da je jetra ta koja priređuje sve otrove koje unosimo u organizam

Najbrže se regeneriše, ali se i najlakše oštećuje, našom krivicom. 

Dr Marković je istakao da je unos zasićenih masti, poput slanine i kajmaka, čest običaj među Srbima, ali da takva ishrana može biti štetna za jetru, prenosi "Prva".

Republika

Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/PRVA

Gastroenterolog objašnjava da li je masna jetra opasna po život

Upozorio je da preterani unos zasićenih masti može dovesti do nakupljanja masti u jetri, što može rezultirati masnom jetrom.

Gastroenterolog je takođe ukazao na genetski uticaj na bolesti jetre, ističući retke genetske bolesti koje mogu rezultirati nakupljanjem masti u jetri i zahtevati transplantaciju jetre kao jedino rešenje. On je naglasio važnost podizanja svesti o značaju transplantacije jetre u krajnjim fazama bolesti jetre.

Republika

Foto: Tanjug

Iako mnogi volimo slaninu, trebali bi biti oprezniji sa konzumiranjem


Regeneracija jetre kroz pravilnu ishranu

Dr Marković je objasnio da je jetra sposobna da se regeneriše kroz pravilnu ishranu, naglašavajući značaj balansirane ishrane koja uključuje umjerenu količinu masti. Istakao je da jetra može da se regeneriše u periodu od 3 do 6 meseci, ali je upozorio da nekontrolisani unos masti može dovesti do ozbiljnih problema poput nealkoholne masne bolesti jetre i ciroze.

Simptomi i dijagnostika masne jetre

Gastroenterolog je istakao da masna jetra obično ne uzrokuje specifične simptome, ali je ukazao na bol ispod desnog rebarnog luka kao mogući znak problema. Naglasio je važnost redovnih laboratorijskih nalaza koji mogu otkriti akumulaciju masti u jetri i identifikovati uzroke poput povišenog holesterola, triglicerida, dijabetesa ili virusnih hepatitisa.

Gastroenterolog dr Srđan Marković je istakao da pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja jetre te da je važno identifikovati i rešavati uzroke masne jetre kako bi se sprečile ozbiljne posledice po zdravlje. Naglasio je da podizanje svesti o ovoj temi može doprineti prevenciji oboljenja jetre i očuvanju zdravlja.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading