OTVARAJU SOBE ZA MUČENJE, DECA SE UBIJAJU KALAŠNJIKOVIMA: Novi trend među decom šokirao Evropu

Autor:

Svet

09.03.2024

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova stvarnost zapadne Evrope promenila se zbog rekordnog broja ilegalnih narkotika koji ulaze i izlaze s kontinenta

OTVARAJU SOBE ZA MUČENJE, DECA SE UBIJAJU KALAŠNJIKOVIMA: Novi trend među decom šokirao Evropu

Foto: MUP

Ovo što ćete pročitati nije nekakav scenario za film, već realnost. 

Deca pucaju na drugu decu iz kalašnjikova. Adolescenti iskrcavaju kokain s kontejnerskih luka. Soba za mučenje nalazi se skrivena među brodskim kontejnerima u Holandiji.

Nova stvarnost zapadne Evrope promenila se zbog rekordnog broja ilegalnih narkotika koji ulaze i izlaze s kontinenta.

Tržište droge koje sada vredi na desetine milijardi evra podstiče zaraćene grupe da se upuštaju u neviđeno nasilje, upozorili su čelnici Evropske unije, prenosi Politico.

Evropska agencija za sprovođenje zakona, EUROPOL i Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA) predstavili su pred novinarima najnoviji pregled evropskog tržišta droga, koje su procenili na oko 30 milijardi evra godišnje.

Uvoz kokaina i izvoz ekstazija dosegli su rekordne brojke iz 2022., a većina nasilja povezana je s kokainom i kanabisom.

Aleksis Gusdel, direktor EMCDDA-e, rekao je da Evropa sada beleži nivo nasilja povezanog s drogama sličnu onom u Srednjoj i Latinskoj Americi.

"To je deo svakodnevice u Evropskoj uniji", rekao je.

Izvršna direktorica Europola Katrin de Bol rekla je da su pronađene čak i sobe za mučenje! 

"Pronašli smo čak i sobe za mučenje. Ovo nikada pre nismo videli. To se radilo u Latinskoj Americi, ali ne i u EU", rekla je na konferenciji za novinare.

Sve veća zabrinutost je i starost ljudi koji rade na nezakonitim tržištima droge. Bande u Marseju sve više zapošljavaju adolescente kao posmatrače ili dilere što dovodi do toga da se deca međusobno ubijaju kalašnjikovima. 

Vlasti u lukama Antverpena i Roterdama uhvatile su desetine adolescenata koji su plaćeni da izvlače tovare kokaina iz brodskih kontejnera.

Službeni odgovori su različiti. Neki političari pozivaju na strože kazne i veće proračune za osiguranje, dok drugi tvrde da zabrana droga jednostavno ne funkcioniše i da je došlo vreme za legalizaciju tržišta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading