PRECRTALI RUSIJU, OKREĆU SE SAMO JEDNOJ OPCIJI: Jermenija novim potezom žestoko uvredila Moskvu

Autor:

Svet

09.03.2024

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jermenija je u sredu saopštila da je zvanično zatražila od Rusije da povuče svoje granične straže sa aerodroma u Jerevanu

PRECRTALI RUSIJU, OKREĆU SE SAMO JEDNOJ OPCIJI: Jermenija novim potezom žestoko uvredila Moskvu

Foto: Tanjug/AP

Jermenija razmatra da aplicira za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ararat Mirzojan.

On je u intervju za tursku televiziju TRT, na marginama nedavno održanog Diplomatskog foruma u Antaliji, rekao da se u Jermeniji uveliko raspravlja o mnogim novim mogućnostima i dodao da "nije tajna ako kaže da to uključuje i članstvo u EU".

Od dolaska na vlast 2018. godine jermenski premijer Nikol Pašinjan produbio je veze te zemlje sa Evropom i SAD, izazivajući time tenzije sa tradicionalnim jermenskim saveznikom Rusijom, prenosi Rojters.

Zvanični Jerevan je više puta saopštio da se savez sa Moskvom ne proteže na rat u Ukrajini, dok je Pašinjan optužio Rusiju da joj je cilj da potkopa njegovu vladu.

Jermenija takođe optužuje Rusiju da nije uspela da je odbrani od dugogodišnjeg rivala Azerbejdžana, tokom poslednjeg sukoba u regiji Nagorno-Karabah, zbog čega je većina etničkih Jermena bila prisiljena da napusti tu spornu teritoriju. Azerbejdžan, takođe bivša sovjetska republika, poslednjih nekoliko godina se politički približava Moskvi, navodi Rojters.

Jermenija je u sredu saopštila da je zvanično zatražila od Rusije da povuče svoje granične straže sa aerodroma u Jerevanu.

"Jermenija ima jasan stav po ovom pitanju i obavestila je Rusiju zvaničnim pismom", rekao je novinarima sekretar Saveta bezbednosti Jermenije Armen Grigorjan.

Prema sporazumu iz 1992. potpisanom sa Jermenijom, Rusija ima nekoliko odreda granične straže na lokacijama širom zemlje južnog Kavkaza, uključujući i aerodrom Zvartnoc u Jerevanu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading