ŠOK ZA PUTINA: Jermensko "NJET" za Ruse! Komšije mu zauvek okrenule leđa?

Autor:

Svet

24.02.2024

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije neće biti nimalo srećan zbog ove vesti

ŠOK ZA PUTINA: Jermensko "NJET" za Ruse! Komšije mu zauvek okrenule leđa?

Foto: Tanjug/AP

Jermenija je okrenula leđa Rusiji. Tako bi se u najkraćem moglo opisati ono što se dogodilo u petak u Jerevanu.

Jermenija je suspendovala svoje članstvo u vojnom savezu Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CSTO) pod vođstvom Rusije.

U intervjuu emitovanom u četvrtak premijer Nikol Pašinjan to je opravdao rekavši da je savez razočarao Jermeniju.

Premijer Pašinjan optužio je Azerbejdžan za kršenje načela nužnih za održavanje dugoročnog mirovnog sporazuma. Jermenija i Azerbejdžan dva puta su ratovali u poslednjih 30 godina.

"Azerbejdžan zloupotrebljava situaciju kako bi podstakao svoju retoriku. To onda navodi na verovanje da se Azerbejdžan sprema da ponovo napadne Jermeniju", dodao je Pašinjan.

Jermenski premijer razgovarao je o pripremi mirovnog sporazuma s azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim prošle nedelje tokom bezbednosne konferencije u Minhenu.

"Što se Jermenije tiče, Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti nije ispunila svoje ciljeve, posebno tokom 2021. i 2022. godine. Nismo mogli da dopustimo da se to ponovi nezapaženo. Suspendovali smo članstvo u ovom sporazumu. O daljim koracima odlučićemo kasnije", dodao je Pašinjan.

Odnosi između Jerrmenije i Rusije pogoršali su se u septembru kada ruske mirovne snage nisu uspele da intervenišu u munjevitom ratu Azerbejdžana protiv Jerrmenaca u Nagorno-Karabahu.

Baku je potom stekao kontrolu nad jerrmenskom enklavom na svojoj teritoriji što je izazvalo masovni egzodus jermenskog stanovništva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading