"NATO RAZRAĐUJE SCENARIO RATA SA RUSIJOM" Moskva provalila u planove Alijanse, oglasio se sekretar Saveta bezbednosti Rusije

Autor:

Svet

07.03.2024

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 90.000 vojnika učestvuje u vežbi NATO, "Nepokolebljivi branilac 2024".

"NATO RAZRAĐUJE SCENARIO RATA SA RUSIJOM" Moskva provalila u planove Alijanse, oglasio se sekretar Saveta bezbednosti Rusije

Foto: Shutterstock

Na vežbama NATO snaga u Evropi koje su u toku, razrađuje se scenario oružanog obračuna sa Rusijom, što jača napetost i destabilizuje situaciju u svetu, ali Alijansa se sprema za nove ratove, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije, Nikolaj Patrušev.

- Destruktivna uloga Sjedinjenih Američkih Država u novijoj istoriji je očigledna. Nijedna druga zemlja nije pokrenula toliko ratova i vojnih sukoba, kao ni isprovocirala toliko destruktivnih ekonomskih kriza - istakao je Patrušev u prestonici Ingušetije Magase, na sastanku o pitanjima nacionalne bezbednosti u regionima Severo-Kavkaskog federalnog okruga.

Foto: Tanjug/AP

 

Prema njegovim rečima, važan instrument uticaja Vašingtina na druge zemlje je agresivan blok NATO, koji se potpuno približio zapadnim granicama Rusije.

- Za 75 godina svog postojanja, Alijansa je u svojstvu navodnog garanta mira i demokratije pokrenula više od sto ratova i vojnih sukoba u celom svetu i sprema se za naredni - poručio je on.

Patrušev je naglasio da trenutne vežbe združenih Oružanih snaga NATO u Evropi pod nazivom "Nepokolebljivi branilac 2024", tokom kojih se razrađuje scenario oružanog sukoba sa Rusijom, nesumnjivo povećavaju napetost i destabilizuju situaciju u svetu.

- Planirano je dalje širenje NATO u azijsko-pacifičkom regionu, na Arktiku. Planirani troškovi Alijanse za vojne ciljeve u 2024. godini koji će nastaviti da rastu, još jednom ističu rastuću agresivnu suštinu ove organizacije - podsetio je zvaničnik.

Oko 90.000 vojnika učestvuje u vežbi NATO, "Nepokolebljivi branilac 2024" (Steadfast Defender 2024), najvećoj u poslednjih nekoliko decenija koja je počela krajem januara i trajaće do maja.

Na ovim vežbama pored vojnika iz 31 zemlje-članice NATO i buduće članice Švedske, najavljeno je angažovanje i više od 50 brodova, više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading