PUTINOV ODGOVOR SARAJEVU BIĆE ŽESTOK: BiH snabdeva Kijev oružjem, minobacačkim granatama i projektilima - oprobani recept kao i u Siriji!

Autor:

Svet

05.03.2024

21:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine naredilo je hitnu istragu nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije ukrajinskih vojnika kako poziraju s minobacačkim granatama proizvedenim u sarajevskom Pretisu. Ova situacija izazvala je zabrinutost s obzirom na odluku Predsedništva BiH iz 2015. godine o strogoj zabrani isporuke oružja u ratom zahvaćena područja.

PUTINOV ODGOVOR SARAJEVU BIĆE ŽESTOK: BiH snabdeva Kijev oružjem, minobacačkim granatama i projektilima - oprobani recept kao i u Siriji!

Foto: Tanjug/AP

Koliko se ta odluka poštovala najbolje pokazuje istraživanje iz 2016. godine prema kome je BiH zauzela visoko sedmo mesto na rang-listi zemalja čije je vojno naoružanje i municija najviše zastupljeno u Siriji.

Objava fotografija na kojima ukrajinski vojnici pokazuju minobacačke granate od 82 i 120 mm, proizvedene u sarajevskom Pretisu i fabrici oružja BNT Novi Travnik, podstakla je ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Stašu Košarca, da zatraži inspekcijski nadzor.

- BiH najviše izvozi u zemlje EU, SAD, Saudijsku Arabiju i zemlje regiona, a da li te države ispoštuju obavezu iz sertifikata, još ne znamo. Nemamo mogućnosti da na njihovoj teritoriji provodimo istrage, mi samo možemo da upozorimo, razgovaramo ili da zaustavimo izvoz, što bi bilo katastrofalno za namensku industriju - izjavio je Dragiša Mekić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Inače, države koje kupuju naoružanje i vojnu opremu iz BiH obavezuju se tzv. end juzer sertfifikatom da oružje i municiju proizvedenu u BiH neće preprodavati ili poklanjati trećim zemljama. Ipak, nema garancija da, recimo, zemlja članica NATO, kojoj je BiH izvezla oružje i municiju, kasnije tu robu neće isporučiti Ukrajini.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević za Srpskainfo tvrdi da je bošnjačkim vlastima u Sarajevu savršeno dobro poznato da se oružje proizvedeno u BiH masovno koristi na ratištima širom sveta. Između ostalog, on ističe da se "takva politika u Sarajevu vodi raširenih ruku".

- Američke kompanije koje kontrolišu pet fabrika namenske industrije u FBiH imaju dugoročne strateške ugovore. Izvoz naoružanja iz BiH u Ukrajinu rade Amerikanci, ali u Sarajevu to dočekuju raširenih ruku - tvrdi Galijašević.

Dodaje da u pitanju nisu samo minobacačke granate, već i haubički projektili, minsko-eksplozivna sredstva, puščana municija...

- Sve što se u BiH proizvede u ovom trenutku prioritetno ide na ukrajinski front. Takvo stanje nije od juče, već traje dve godine. Možda je pauza postojala samo prvih šest meseci od početka rata, a onda je krenula isporuka. Od tada je BiH, praktično, stavljena u funkciju ratnih ciljeva Zapada u Ukrajini - tvrdi Galijašević.

 Galijašević smatra i da se od pokretanja istrage o tome kako je oružje iz BiH završilo u Ukrajini ne mogu očekivati bilo kakvi rezultati.

- Ništa se neće uraditi, jer BiH nije država. Takva politika je inspirisana sa Zapada, a ovo je samo delić te politike. Al Kaida i tzv. Islamska država u Siriji takođe su dobijali oružje iz BiH. U pariskom "Bataklanu" takođe se pucalo iz automatskih pušaka koje su došle iz BiH, a u tom terorističkom napadu korištena je municija iz Konjica. Mi nemamo državu; ovo je vojna baza NATO u kojoj se provodi neviđena presija prema stanovništvu, zakonodavstvu i ustavu. Najtragičnije je što to podržava najbrojniji narod u BiH sa svojim elitama. Zbog toga je iluzija da će istraga dovesti do bilo kakvih rezultata - tvrdi Galijašević.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je nebrojeno puta upoyorio one koji naoružavaju Kijev da bi se mogli suočiti sa ruskom odmazdom i  "nepredvidivim posledicama". 

Ruski predsednik je pre nekoliko dana naveo da Rusija nije počela rat u Ukrajini u Donbasu 2014. godine, ali da će učiniti sve da "uništi nacizam". 

- Oni moraju da shvate da i mi imamo oružje, oružje koje može da ih porazi na sopstvenoj teritoriji - zapretio je Putin i dodao da rusofobija zaslepljuje ljude i lišava ih racionalnih sposobnosti, prenosi Informer.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading