"ODGOVARAĆETE!" Evropski parlament usvojio rezoluciju o smrti Alekseja Navaljnog i poslao poruku Moskvi

Autor:

Svet

29.02.2024

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezolucija je usvojena sa 506 glasova za, devet protiv i 32 uzdržana poslanika.

"ODGOVARAĆETE!" Evropski parlament usvojio rezoluciju o smrti Alekseja Navaljnog i poslao poruku Moskvi

Foto: Tanjug/AP

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas rezoluciju kojom se navodi da ruska država i njen predsednik, Vladimir Putin, "lično" snose krivičnu i političku odgovornost za smrt opozicionog lidera, Alekseja Navaljnog, i da za to moraju odgovarati.

Evropski parlament snažno osuđuje "ubistvo Alekseja Navaljnog" i daje punu podršku njegovoj udovici u naporima da nastavi njegovim putem.

Poslanici su upozorili da je ubistvo Navaljnog još jedan znak rastuće i sistematske represije u Rusiji i zahtevaju nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu njegovog ubistva kako bi se otkrila istina, osigurala odgovornost i pravda, dodaje se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Foto: Tanjug/AP

 

Politički sistem Rusije je pod kontrolom autoritarnog režima sa raširenom korupcijom koji koristi nameštene izbore kao privid demokratije i koncentriše svu vlast u rukama Vladimira Putina, dodaje se u rezoluciji.

Poslanici pozivaju EU, njene države članice i partnere istomišljenike širom sveta da nastave sa političkom, ekonomskom i vojnom podrškom Ukrajini, jer je to najbolji odgovor na agresivnu praksu režima iz Kremlja.

Odlučujuća pobeda Ukrajine može dovesti do istinskih promena u Ruskoj Federaciji, posebno deimperijalizacije, dekolonijalizacije i refederalizacije, a sve su to neophodni uslovi za uspostavljanje demokratije u Rusiji, smatra Evropski parlament.

Rezolucija je usvojena sa 506 glasova za, devet protiv i 32 uzdržana poslanika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading