MISTERIJA NESTALOG BRODA SLUČAJNO OTKRIVENA NAKON VIŠE OD VEKA! Evo ŠTA se krije iza olupina, istraživači ZANEMELI od prizora! (VIDEO)

Autor:

Svet

28.02.2024

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Subsea Professional Marine Services" koja je 2022. godine pretraživala okeansko dno u potrazi za izgubljenim tovarom, naišla je na potonuli brod "SS Nemesis".

MISTERIJA NESTALOG BRODA SLUČAJNO OTKRIVENA NAKON VIŠE OD VEKA! Evo ŠTA se krije iza olupina, istraživači ZANEMELI od prizora! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Youtube/Sky News Australia

Nakon više od jednog veka, misterija nestanka broda "SS Nemesis" konačno je rešena zahvaljujući podvodnim istraživačima koji su slučajno naišli na olupinu nedaleko od obala Australije.

Tragični nestanak

U julu 1904, "SS Nemesis" je prevozio ugalj u Melburn kada ga je zadesila snažna oluja u Novom Južnom Velsu. Sa 32 člana posade, brod je nestao bez traga, ostavljajući javnost u neizvesnosti o njegovoj sudbini. Nedeljama kasnije, tela i delovi plovila nasukali su se na plažu Kronula, 29 kilometara južno od Sidneja, što je dodatno produbilo misteriju nestalog broda.

Pronalazak olupine

Kompanija "Subsea Professional Marine Services" koja je 2022. godine pretraživala okeansko dno u potrazi za izgubljenim tovarom, naišla je na potonuli brod "SS Nemesis". Potrebno je bilo korišćenje specijalizovane podvodne opreme kako bi se utvrdilo da se odlike olupine poklapaju sa istorijskim fotografijama i skicama nestale fregate. Snimci su otkrili da se plovilo nalazi na peščanoj ravnici, dok su pramac i krma bili znatno oštećeni, prenosi 24sedam.rs.

Uzrok potonuća

Istraživanje je otkrilo da je "SS Nemesis" potonuo jer motor nije mogao da se izbori sa snažnom olujom. Sumnja se da je brod počeo da tone toliko brzo nakon što ga je pogodio veliki talas, da posada nije imala dovoljno vremena da upotrebi čamce za spasavanje.

Emotivni poziv potomcima

Nakon pronalaska olupine, australijske vlasti su pozvale potomke stradalih mornara da se jave. Ministarka životne sredine i nasleđa Novog Južnog Velsa, Peni Šarp, izrazila je nadu da će ovo otkriće doneti olakšanje porodicama i prijateljima, posebno oko 40 dece koja su izgubila roditelje u ovoj tragičnoj nesreći.

Ovaj pronalazak predstavlja kraj višedecenijske misterije nestanka broda "SS Nemesis" i pruža odgovore porodicama stradalih mornara. Njegova sudbina, zajedno sa oko 200 drugih olupina brodova u blizini obala Australije, ostaje podsećanje na opasnosti koje su pomorci suočavali tokom pomorskih putovanja u prošlosti.

(24sedam.rs)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading