MRAČNA BUDUĆNOST MEKSIKO SITIJA: Kolaps vodosnabdevanja na pomolu

Autor:

Svet

25.02.2024

19:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meksiko Siti na rubu velike krize u snabdevanju vodom

MRAČNA BUDUĆNOST MEKSIKO SITIJA: Kolaps vodosnabdevanja na pomolu

Foto: youtube.com/Drone Snap


Meksiko Siti, jedan od najvećih gradova na svetu, suočava se s ozbiljnom krizom u snabdevanju vodom, izazvanom iscrpljenim vodotokovima, neadekvatnom infrastrukturom, rastom broja stanovnika i klimatskim promenama. Grad trenutno broji oko 22 miliona stanovnika i oko 60 odsto vode dolazi iz gradskih podzemnih vodotokova, ali je taj izvor toliko iscrpljen da grad tone zastrašujućom brzinom od oko 20 inča godišnje. Ovo je samo jedan od problema s kojima se suočava Meksiko Siti, budući da se manjak vode iz vlastitih izvora nadoknađuje pumpanjem iz okolnih izvora, ali dolazi do gubitaka od čak 40 odsto.

Uticaj klimatskih promena i infrastrukturni problemi

Klimatske promene, uključujući sve duže kišne dane i suše s natprosečno visokim temperaturama, dodatno pogoršavaju situaciju. Grad se prostire preko dna jezera na velikoj nadmorskoj visini i izgrađen je na tlu bogatom glinom, što dodatno doprinosi problemu potonuća. Infrastrukturni problemi dodatno otežavaju situaciju, s obzirom da kišnica iz razdoblja velikih padavina ne obnavlja vodotokove.

Dramatična situacija za građane Meksiko Sitija

Građani Meksiko Sitija suočavaju se s nedostatkom vode, a situacija postaje sve ozbiljnija kako temperature rastu. Neki delovi grada već nedeljama pate od nedostatka vode, a redukcije vode u slavinama i dovoz cisternama u gradske četvrti postaju učestalija pojava. Neki stanovnici čak moraju da crpe vodu iz kotlića u WC-u kako bi zadovoljili svoje osnovne potrebe za higijenom.

Upozorenja stručnjaka i politički odgovor

Stručnjaci upozoravaju da je situacija dosegla kritične razmere i da bi Meksiko Siti mogao skočiti prema "nultom danu" za nekoliko meseci, kada bi slavine mogle presušiti u ogromnim delovima grada. Političari umanjuju ozbiljnost situacije, ali neki stručnjaci ističu da je potrebno preduzeti hitne mere kako bi se sprečila potencijalna katastrofa.

Globalno zagrevanje i dugoročni trendovi

Dugoročni trend globalnog zagrevanja uzrokovan ljudskim delovanjem ima značajan uticaj na situaciju u Meksiko Sitiju. Klimatske promene podstiču dalje suše, toplotne talase i ekstremne vremenske uslove, što dodatno pogoršava problem nedostatka vode.

Scenariji za budućnost

Razmatrajući vodosnabdevajuće scenarije za Meksiko Siti u nadolazećim nedeljama i mesecima, postaje jasno da je potrebno preduzeti hitne mere kako bi se sprečila katastrofa. U suprotnom, velika većina stanovnika mogla bi ostati bez vode, a neki delovi grada već sada nemaju vode iz slavine već nedeljama.


Situacija sa snabdevanjem vodom u Meksiko Sitiju postaje sve ozbiljnija kako se problemi iscrpljenih vodotokova, klimatskih promena i nedostataka infrastrukture nagomilavaju. Hitne mere i ozbiljna reakcija vlasti su neophodni kako bi se sprečila potencijalna katastrofa koja bi mogla da pogodi milione stanovnika ovog gigantskog grada.

(CNN)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading