DA LI JE OVO KRAJ SVETA KAKVOG POZNAJEMO? Tramp planira da izvede Ameriku iz NATO pakta!

Autor:

Svet

17.02.2024

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trampova pretnja napuštanja NATO pakta

DA LI JE OVO KRAJ SVETA KAKVOG POZNAJEMO? Tramp planira da izvede Ameriku iz NATO pakta!

Foto: Tanug/AP


Ako Amerika izađe iz NATO pakta to bi bio kraj sveta kakvog poznajemo, upozorili su brojni bivši saveznici Donalda Trampa. U knjizi "Povratak velikih sila", koja će biti objavljena 12. marta, bivši visoki američki zvaničnik, koji je bio na visokom nivou u administraciji Trampa i Bajdena, rekao je novinaru CNN-a da ako Tramp pobedi predsednika Džoa Bajdena na izborima, SAD će u novembru "izaći iz NATO-a". Trampovo odbacivanje američkih bezbednosnih obaveza proteže se i na međusobne sporazume u odbrani sa Južnom Korejom i Japanom, rekao je penzionisani general Džon Keli, koji je godinama bio šef Trampovog kabineta u Beloj kući.

Trampove pretnje i reakcije

Kao predsednik, Tramp je mnogo puta pretio da će se povući iz NATO pakta, uključujući i na samitu NATO-a 2018. godine. Nedavno je priznao da je jednom lideru NATO-a rekao da neće zaštititi naciju sa zaostalim dugom ako je napadne Rusija, izazvavši ljutite reakcije pojedinih članica NATO pakta. Bela kuća je Trampove komentare nazvala "užasnim i nepromišljenim". Nemački kancelar Olaf Šolc je nakon Trampovog govora rekao da odbrambene kompanije mogu da računaju na njegovu vladu da će povećati vojnu potrošnju i ispuniti obavezu izdvajanja dva odsto BDP-a za odbranu NATO-a.

Da li je Trampovo povlačenje iz NATO-a moguće?

Istorčarka En Eplbaum ističe da bi to institucionalno, a možda čak i politički, bilo teško izvodljivo. Demokratski senator Tim Kejn i republikanski senator Marko Rubio uveli su zakon koji je već prošao u Senatu, osmišljen da spreči bilo kog predsednika SAD da se povuče iz NATO-a bez dvotrećinskog odobrenja Senata ili odluke Kongresa.

Posledice ostanka Amerike u NATO-u

Ukoliko Amerika ostane u NATO-u, moguće je da se njen angažman svede na puku formalnost, budući da NATO nema sopstvenu vojsku ili aktivnosti kojih bi se Amerika mogla pridržavati ako bi ostala u NATO-u. SAD bi mogle biti u NATO-u, a da istovremeno budu tu samo formalno i da ne reaguju po pomenutom članu 5, što bi moglo ozbiljno narušiti osnovne principe alijanse.


Trampova pretnja napuštanja NATO pakta izaziva zabrinutost među bivšim saveznicima i političarima, ali postoji zakonska regulativa koja bi mogla sprečiti takav potez. Ukoliko bi se ova pretnja ostvarila, to bi značajno promenilo političku i vojnu dinamiku širom sveta.

(Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading