OVO JE UZROK SMRTI NAVALJNOG: Ruske vlasti objavile šta je ubilo ruskog opozionara!

Autor:

Svet

17.02.2024

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksejeva majka Ljudmila Navalnaja viđena je danas kako putuje na sever Rusije gde joj je rečeno da joj je preminuo sin.

OVO JE UZROK SMRTI NAVALJNOG: Ruske vlasti objavile šta je ubilo ruskog opozionara!

Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni preminuo je od 'sindroma iznenadne smrti' nakon što se srušio u petak, navodno su ruski istražitelji rekli majci opozicionog lidera kada je došla u brutalnu zatvorsku koloniju IK-3 Polarni vuk.

Ljudmila Navalnaja je viđena danas kako putuje u koloniju na severu Rusije, gde joj je rečeno da je njen sin umro nakon što se vratio iz šetnje u petak u 14.17 po lokalnom vremenu.

Navaljnijevi saveznici kažu da im je uskraćena prilika da vide telo, koje će ostati kod vlasti dok se istraga ne završi prenosi Daily Mail.

Advokatu Navaljnog, koji je sa majkom Navaljnog stigao u grad Salehard, iz zatvora su navodno rekli da se telo nalazi u mrtvačnici. Kontakt u mrtvačnici je kasnije negirao da je telo tamo, što je otvorilo još više pitanja oko šokantne smrti ruskog opozicionara.

- Očigledno je da ubice žele da prikriju tragove i stoga ne predaju Aleksejevo telo, već ga kriju čak i od njegove majke - naveo je njegov tim u postu na Telegramu.

Šokantna smrt najžešćeg Putinovog kritičara izazvala je talas protesta širom Rusije, zbog čega je desetine ljudi uhapšeno od strane ruske policije.

Sindrom ''iznenadne smrti''

SIDS, tj. sindrom slučajne iznenadne smrti, je zdravstveni fenomen koji najčešće pogađa decu, a koji dovodi do iznenadnih smrti potpuno zdrave dece, bez srčanih, respiratornih mana i dijagnostikovanih bolesti.

Postoje dva entiteta ovog sindroma - sindrom smrti odojčadi (od rođenja do prve godine života) i sindrom smrti starijeg deteta (od 1. do 3. godine života).

- Deca nemaju nikakve simptome ni znake bolesti. Neretko se ovaj sindrom naziva i smrt u kolevci, jer do smrti uglavnom dolazi u snu, mada ne mora uvek da bude taj slučaj - priča dr Saša Milićević, pedijatar.

Statistika u Srbiji je takva da na 100.000 živorođene dece, jedno do petoro, nažalost umre zbog ovog simptoma.

Smrt dolazi iznenada i nepredvidivo, obično tokom sna, a trenutno, uzrok ovog sindroma nije poznat.

Kako navode stručnjaci, odojčad su mnogo ugroženija grupa, pa tako bebe do navršene prve godine imaju veći rizik da dođe do iznenadne smrti u snu.

Takođe, dr Milićević potvrdio je podatak da se sindrom uglavnom javlja kod dečaka i prevremeno rođene dece, odnosno beba koje su na rođenju imala malu težinu.

Faktori rizika i preventiva

Iako je, kako smo već naveli, uglavnom u pitanju zdravo dete koje se normalno razvija, stručnjaci su uočili da do smrti dolazi češće kod muške dece.

Takođe, ređe do ovih događaja dolazi u letnjim mesecima, zatim kod dece koju majke doje i koja ne koriste cuclu.

Majke, odnosno njihov način života pre i posle trudnoće, takođe može smanjiti, odnosno povećati stepen rizika. Tako se navodi da rizikuju majke koje imaju manje od 20 godina, koje su konzumirale cigarete tokom trudnoće, kao i one sa malo ili nimalo prenatalne nege.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading