ĐORĐA MELONI UDARILA NA TITA! Traži oduzimanje odlikovanja MARŠALU: Njegovi partizani nas bacali u jame

Autor:

Svet

10.02.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procenjuje se da je više od 200.000 Italijana moralo da napusti Istru

ĐORĐA MELONI UDARILA NA TITA! Traži oduzimanje odlikovanja MARŠALU: Njegovi partizani nas bacali u jame

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

 

Italijanska premijerka Đorđa Meloni kritikovala je na komemoraciji u Bazovici decenije "neoprostivog ćutanja o Italijanima koje su jugoslovenski partizani ubili u fojbama (kraškim jamama) tokom Drugog svetskog rata i u posleratnim godinama", prenosi italijanska novinska agencija Ansa.


Melonijeva je kod Nacionalnog spomenika žrtvama fojbi u Bazovici blizu Trsta poručila da je na to mesto dolazila mnogo puta kao devojčica, te da bi tada oni koji su to činili bili optuživani i izolovani.


KAO ODRASLA


- Vratila sam se kao odrasla osoba da konačno obeležim dan sećanja koji je jednom zauvek uklonio neoprostivu zaveru ćutanja, koja je decenijama prekrivala tragediju fojbi i držala u zaboravu dramu egzodusa - poručila je premijerka.


Italija od 2004. godine, 10. februara, obeležava Dan sećanja na žrtve fojbi i egzodus Italijana iz Dalmacije, Istre i Julijske Krajine.


Melonijeva je kazala da su Italijani iz Istre, Dalmacije i Rijeke, da bi ostali Italijani, odlučili da napuste sve: kuće, imanja, zemlju i ostali s jedinim što im Titovi komunisti nisu mogli oduzeti, a to je njihov identitet.


Na komemoraciji je izneta i zahvalnost svima koji su zvanično predložili da se oduzme državno odlikovanje dodeljeno svojevremeno Josipu Brozu Titu.
Dan ranije je i predsednik Italije Serđo Matarela kritikovao "zid ćutanja i zaborava" u Italiji oko "užasne patnje hiljada ljudi masakriranih u fojbama ili progutanih u koncentracionim logorima, masovno nateranih da napuste svoje domove, svoju imovinu, sećanja, nade, zemlje u kojima su živeli, kad su bili suočeni s pretnjom zatvaranja ili fizičke eliminacije".


RIJEKA I ZADAR


Procenjuje se da je u ratu i tokom posleratnih godina ubijeno nekoliko hiljada Italijana u Istri. Smatra se, takođe, da je više od 200.000 Italijana napustilo Istru i Dalmaciju. Iz Istre, Rijeke i Zadra otišlo je 80-90% italijanskog življa.

 

Sada rušimo neoprostiv zid ćutanja, rekla premijerka

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Nn

10.02.2024 22:45

Da, samo treba reći da su to bili ustaše preobučeni u partizane...

Odgovori 11 2
Bole

11.02.2024 20:26

Podrska Melonijevoj da izgura stvar do kraja.