CRNI OBLAK SE NADVIO NAD BRITANIJOM: Ni godinu i po od smrti kraljice Elizabete, vest o teškoj bolesti kralja Čarlsa šokirala naciju!

Autor:

Svet

05.02.2024

20:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I dok se Velika Britanija još oporavlja od smrti kraljice Elizabete, danas je objavljena nova vest koja je šokirala naciju o teškoj bolesti Kralja Čarlsa Trećeg.

CRNI OBLAK SE NADVIO NAD BRITANIJOM: Ni godinu i po od smrti kraljice Elizabete, vest o teškoj bolesti kralja Čarlsa šokirala naciju!

Foto: Tanjug/AP,Profimedia

Velika Britanija je 8. septembra prošle godine bez pompe i javnih ceremonija, obeležila prvu godišnjicu smrti dugogodišnje vladarke, kraljice Elizabete Druge. Kraljica koja je provela 70 godina na prestolu preminula je 8. septembra 2022. godine u svom zamku Balmoral u Škotskoj, a njen sin, Čarls Treći, nasledio je presto.

Obeležavajući ovaj dan privatnim počastima, bez velikih javnih okupljanja, Britanija se seća perioda nacionalne žalosti koji je prethodio i kada su stotine hiljada Britanaca čekale satima kako bi odale poštu kraljici.

Kraljica Elizabeta Druga, koja je imala 96 godina u trenutku smrti, ostavila je snažan pečat na istoriju monarhije. Tokom godinu dana od njenog odlaska, nisu planirani veliki javni događaji kako bi se obeležila godišnjica njene smrti i smene jedne ere u britanskoj monarhiji.

Kralj Čarls Treći obratio se naciji putem snimljene poruke, ističući sećanje na dug život kraljice i njenu posvećenu službu. -

- Sa velikom ljubavlju se sećamo njenog dugog života, njene posvećene službe i svega što je ona značila za mnoge od nas - izjavio je tom prilikom kralj.

Uprkos manjoj popularnosti u poređenju sa svojom majkom, istraživanje je pokazalo da 59 odsto Britanaca veruje da kralj Čarls dobro obavlja svoj posao, dok 17 procenata ima suprotno mišljenje.

Foto: Tanjug/AP

 

Princ Hari stiže u London zbog vesti o teškoj bolesti oca

I dok se nacija još uvek seća slavne vladavine kraljice Elizabete Druge i žali za njom, danas je usledila je nova vest koja je zabrinula i šokirala Veliku Britaniju. Nakon manje od godinu i po dana od njene smrti.

Bakingemska palata je izdala saopštenje u kojem se navodi da je kralj Čarls (75) oboleo od raka. 

Ne radi se o kanceru prostate, ali je otkriven tokom operacije koju je kralj nedavno imao.

Vrsta raka nije otkrivena, ali prema saopštenju palate, kralj je u ponedeljak počeo "redovne tretmane". 

Bakingemska palata navodi da kralj "ostaje potpuno pozitivan u pogledu svog tretmana i raduje se povratku na punu javnu dužnost što je pre moguće".

On će odložiti svoje javne angažmane i očekuje se da će drugi članovi kraljevske porodice pomoći da ga zamene tokom lečenja.

Nisu saopšteni dalji detalji o stadijumu raka ili prognozi.

Iako će pauzirati javne događaje, kralj će nastaviti sa svojom ustavnom ulogom šefa države, dodaje se u saopštenju.

Njegov sin princ Hari je hitno odlučio da dođe u London nakon što je saznao za tešku dijagnozu oca. Prema izvorima bliskim vojvodi od Saseksa, on je razgovarao sa kraljem o njegovom zdravstvenom stanju i planira da ga poseti u narednim danima, saopšteno je iz Bakingemske palate.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading