KAKO ZAVRŠAVAJU DECA POPUT KOSTE KECMANOVIĆA? Karteli ih tegrutuju sa 11 godina, a ne žive duže od 25! Da li je ovo budućnost za decu širom sveta?

Autor:

Svet

31.01.2024

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje maloletnom ubici Kosti K. i pitanje odgovornosti maloletnika pred zakonom

KAKO ZAVRŠAVAJU DECA POPUT KOSTE KECMANOVIĆA? Karteli ih tegrutuju sa 11 godina, a ne žive duže od 25! Da li je ovo budućnost za decu širom sveta?

Foto: privatna arhiva


Suđenje roditeljima maloletnog ubice Koste Kecmanovića za monstruozan zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" izazvalo je pitanje do koje granice maloletnici mogu i treba da odgovaraju pred zakonom.

Brutalan zločin koji je potresao Srbiju, kada je maloletni Kosta Kecmanović hladnokrvno likvidirao devet svojih vršnjaka i jednog radnika obezbeđenja, postavlja pitanje o efikasnosti zakona koji regulišu odgovornost maloletnika.


Maloletni kriminal u drugim delovima sveta

Sličan primer maloletnog nasilja možemo videti u Brazilu, gde je Rikardo M. iz Rio De Žaneira počinio svoj prvi zločin sa samo 11 godina. U favelama Rio De Žaneira, brazilski zakon olakšava ili oslobađa maloletnike krivice, što doprinosi ozbiljnom problemu nasilja među omladinom.
Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 


Vanredno stanje u Peruu zbog talasa nasilja

U međuvremenu, Vlada Perua proglasila je vanredno stanje duž svoje severne granice sa Ekvadorom zbog talasa nasilja koji je pogodio susednu zemlju nakon bekstva ekvadorskog narko-bosa Adolfa Marsijala Viljamar Fita iz zatvora.

Regrutacija dece u narko-mafiju

Rikardo M. je svojim iskustvom iz favela Rio De Žaneira otkrio brutalnu realnost u kojoj deca veoma mladog uzrasta postaju vojnici narko-mafije. U favelama, deca od samo devet ili deset godina regrutuju se u narko-bande i bivaju uključena u kriminalne aktivnosti.

Foto: pixabay.com

 

 

Dramatičan porast kriminala među mladima u Južnoj Americi

Ovo nije samo problem Brazila, već celog regiona. Od Karakasa do Sao Paula, Meksiko Sitija do Buenos Ajresa, Centralna i Južna Amerika doživljavaju dramatičan porast kriminala među mladima. Narko-mafija regrutuje decu od vrlo mladog uzrasta, a ubistva su postala jedan od najčešćih uzroka smrti među brazilskom omladinom.

Život u favelama

Rikardo je podelio svoje iskustvo života u favelama, gde je postao vojnik mafije već sa 11 godina, prodajući drogu i učestvujući u kriminalnim aktivnostima. Umesto škole, Rikardo je živeo životom princa iz favele, a njegov život se vrtio oko seksa, droge i oružja.

Zakletva i unapređenje u mafiji

Za Rikarda, deo postati "vojnik" značio je zakleti se da će se pridržavati nepisanog zakona Terceiro Komando: nikada ne krasti ni od koga u faveli i nikada ne oduzimati ženu prijatelja. Njegovo unapređenje usledilo je uz značajno povećanje plate, i postao je deo kriminalne organizacije koja kontrolše prodaju droge i druge kriminalne aktivnosti u favelama.



Ovi slučajevi iz Srbije i Brazila, kao i vanredno stanje u Peruu, ukazuju na ozbiljan problem nasilja i kriminala među maloletnicima. Pitanje odgovornosti maloletnika pred zakonom i efikasnost sistema u borbi protiv maloletničkog kriminala postaje sve važnije kako se suočavamo sa ovim izazovima širom sveta.

(Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (8)

Loading
Koko

31.01.2024 21:45

Brazil-Srbija neuporedivo! Drugi svetovi!

Odgovori 10 1
Pepe

31.01.2024 21:54

Pa nije monstrum Kecmanovica dete sa ulice. Oni su milioneri, imaju moc, uticaj do vrha drzave a i podzemlja. Baskarice se na milionima do kraja zivota. Majka nece biti kaznjena nikako, otac maksimalno 3 godine s tim da najkasnije do 3. maja bude na slobodi. Mali takodje ide uskoro kuci. Ni dlaka sa glave im nece faliti. A ko ce jos zbog ovih olosa da plati glavom videcemo u sledecoj epizodi.

Odgovori 17 5
Masa

31.01.2024 23:48

@Pepe - Ne zaboraviti, sve do tog 3 maja, to je bila porodica za primer, dobro dete, dobar djak, lepo vadoitan, roditelji vrhunski strucnjaci, bogati po nasledju I svom radu. Nisu oni ni u najgoroj nocnoj mori mogli naslutiti sta se Kostic mota u glavi.

Vlada

01.02.2024 21:16

@Masa - Nema dileme da su se vec izvukli. Samo se ceka da to bude i formalno. Ne bi gospoja po gradu a pogotovo po sudu hodala tako da nosem para nebo, i pri tom se zadovoljno cerila. Sve su sredili. Mocni, bliski vlast i kriminalu sto neko napisa uvek se izvuku.