GRAĐANI ISLANDA ZASUKALI RUKAVE: Narod odlučio da se spasi od užasavajuće lave - akcije koje su preduzeli vredne divljenja!

Autor:

Svet

31.01.2024

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U živopisnom okruženju Islanda, gde priroda često diktira život, građani su danonoćno angažovani na izgradnji impresivnih nasipa visine trospratne zgrade, kako bi zaštitili privredu i imovinu od tokova vulkanske lave.

GRAĐANI ISLANDA ZASUKALI RUKAVE: Narod odlučio da se spasi od užasavajuće lave - akcije koje su preduzeli vredne divljenja!

Foto: Tanjug/AP

Razlog je aktivacija vulkana u blizini glavnog grada Rejkjavika, koji su dugi niz godina mirovali, sada postavlja ozbiljnu pretnju za okolne elektrane i domove.

Na jugozapadnom poluostrvu Rejkjanes, koje je dom za gotovo 30.000 ljudi, nalazi se čak šest vulkanskih sistema. Stručnjaci predviđaju da će ovi sistemi biti aktivni narednih nekoliko vekova, stvarajući potrebu za ozbiljnim preventivnim merama.

Ova regija čini podzemnu mrežu koja se prostire do ivica prestonice, a tokom poslednje decenije svedočila je čak pet erupcija, poslednju 2021. godine.

S obzirom na zabrinutost zbog moguće erupcije, vlasti su u novembru pokrenule ambiciozan projekat izgradnje odbrambenih zidova oko poluostrva. Kristin Hardarson, koja rukovodi operacijama u energetskoj kompaniji HS Orka, vlasniku Svartsengija, izveštava da je od tada angažovano gotovo 100 buldožera, bagera i kamiona koji neprestano rade oko fabrike.

Foto: Tanjug/AP

 

Cilj ove masovne građevinske akcije je postavljanje oko 560.000 kubnih metara šljunka i očvrsle lave, dovoljne da napune 20.000 kamiona. Ovaj impozantni nasip će delovati kao zaštita za fabriku i okolna naselja, pružajući stanovnicima dodatni nivo sigurnosti od potencijalnih vulkanskih tokova, prenosi Blic.

Podsetimo, sredinom januara posle erupcije vulkana Island je naizgled prebrodio najgore.

Tom prilikom, lava je došla čak do grada Grindavika uništivši više od 20 kuća, a činilo se da se tlo smiruje. Međutim ovo područje i dalje je jako opasno za život, poručuje Islandska kancelarija za meteorologiju (IMO).

"Seizmička aktivnost u području pukotine magme nastavlja da se smanjuje. Ovi izveštaji pokazuju da magma više ne teče u pukotinu i da se erupcija završila", stajalo je u saopštenju.

Posmatranja i analize potvrdili su da su se pomeranja i deformacije tla znatno usporili u odnosu na prethodne dane.

Međutim, IMO upozorava da iako se opasnost smanjila u zonama u blizini erupcije, područja oko ribarskog grada Grindavík i dalje su opasna.

"Još postoji veliki rizik od pada tla u pukotine u gradu", dodali su u IMO.

Ribarsko mesto Grindavik nalazi se na jugozapadu Islanda na poluotoku Rejkjanes, otprilike 40 kilometara od glavnog grada Islanda Rejkavika.

Stanovnici Grindavika takođe su morali da napuste grad 11. novembra 2023. nakon niza potresa za koje se smatralo da su najavljivali erupciju.

Vulkanske erupcije su česte na Islandu, iako poluostrvo Rejkjanes nije imalo erupciju osam vekova - do 2021.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading