MINISTAR ODBRANE VELIKE BRITANIJE UPOZORAVA NA MOGUĆI TREĆI SVETSKI RAT: Šta nas očekuje u narednih pet godina?

Autor:

Svet

27.01.2024

20:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane upozorava na rastuću pretnju od Trećeg svetskog rata

MINISTAR ODBRANE VELIKE BRITANIJE UPOZORAVA NA MOGUĆI TREĆI SVETSKI RAT: Šta nas očekuje u narednih pet godina?

Foto: Tanjug/AP


Ministar odbrane Velike Britanije, Grant Šaps, izneo je zabrinjavajuće prognoze o potencijalnom izbijanju ratova koji bi mogli da uključe četiri zemlje: Kinu, Rusiju, Severnu Koreju i Iran. Naglasio je da su protivnici Zapada već uveliko u fazi pripreme za rat i da naoružavaju sebe i svoje saveznike, što ostatak sveta dovodi u nepovoljnu situaciju. Ove izjave ukazuju na ozbiljnu zabrinutost zbog mogućeg globalnog sukoba, posebno imajući u vidu da je ministar istakao da se svet kreće iz "posleratnog u predratno" stanje.

Pripreme Velike Britanije za buduće ratove

Grant Šaps je naglasio da se Velika Britanija mora pripremiti za potencijalne ratove koji bi mogli da izbiju u narednih pet godina. On je istakao neophodnost proširenja vojske na oko 120.000 vojnika u roku od tri godine, s obzirom na trenutnih 74.000. Ovo uvećanje vojske trebalo bi da bude praćeno njihovom boljom obukom i naoružanjem. General Ser Patrik Sanders je takođe upozorio na mogućnost mobilizacije britanske javnosti u slučaju rata, posebno ističući potrebu za obučenim i opremljenim građanima za potencijalni sukob sa Rusijom.

Analitičari o rastućoj opasnosti od globalnog sukoba

Doktor David Vering, predavač na Univerzitetu u Saseksu, upozorava da je situacija sada daleko opasnija nego u prethodnim svetskim ratovima. On ističe mogućnost eskalacije regionalnih sukoba, posebno u vezi sa Ukrajinom i Tajvanom. Sa druge strane, urednik za međunarodne odnose Skaj Njuza, Dominik Vaghorn, smatra da i pored rastuće napetosti još uvek ne treba užurbano reagovati, dok vojni analitičar Sajmon Digins ističe da je pretpostavka protiv upotrebe sile izgubljena, što čini situaciju u istočnoj Evropi izuzetno opasnom.

Reakcija Zapada i pripreme za mogući sukob

Važno je istaći da se Zapad suočava sa potrebom da deluje kako bi izbegao Treći svetski rat. Osim toga, potrebno je da vojni i politički lideri prepoznaju stvarnu pretnju i usredsrede se na suočavanje sa njom, umesto da se bave hipotetičkim scenarijima. Takođe, neophodno je da Zapad prepozna potrebu za adekvatnim odgovorom na rastuće izdatke za odbranu Rusije i njenih aktivnosti na međunarodnom nivou.

Kao što možemo videti, izjave britanskih zvaničnika ukazuju na ozbiljnu zabrinutost zbog rastuće pretnje od globalnog sukoba, posebno imajući u vidu promenjenu međunarodnu dinamiku i aktivnosti protivnika Zapada. Sada je na svetskim liderima da preduzmu neophodne korake kako bi izbegli potencijalnu katastrofu i sačuvali mir i stabilnost u međunarodnim odnosima.

(Sky News)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading