NEMAČKA PONOVO STALA: Mašinovođe zaustavile vozove, na hiljade putnika ostalo bez prevoza! Evo zašto su se svi pribojavali BAŠ OVOG ŠTRAJKA

Autor:

Svet

24.01.2024

09:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemci najavljuju da ovog puta ni po koju cenu neće odustati od glavnog cilja

NEMAČKA PONOVO STALA: Mašinovođe zaustavile vozove, na hiljade putnika ostalo bez prevoza! Evo zašto su se svi pribojavali BAŠ OVOG ŠTRAJKA

Foto: pixabay.com

Ono što su najavile, nemačke mašinovođe su i učinile ovog jutra.

Nemačka je ponovo stala, pošto je sindikat mašinovođa (GDL) ušao u petodnevni štrajk. Drugim rečima, Nemcima nema normalnog života do ponedeljka.

Najduži štrajk direktno će uticati na hiljade putnika i mogao bi da ugrozi privredu gubitkom od čak milijardu evra.

Ovo je četvrti štrajk železnica od novembra što predstavlja nezadovoljstvo mašinovođa zbog niskih plata i radnog vremena.

Nakon trodnevne pauze u vidu štrajka ranije ovog meseca, ovaj radnički bunt biće najduži do sada.

Centralno pitanje zbog kojeg radnici štrajkuju je poziv sindikata da se radno vreme radnika u smenama smanji sa 38 na 35 sati sedmično bez smanjenja plata, što je zahtev koji su poslodavci do sada odbijali, prenosi Klix.ba.

Republika

Foto: pixabay.com

 

GDL traži povišicu od 555 evra mesečno za zaposlene plus jednokratnu isplatu do 3.000 evra za suzbijanje inflacije. Nemački železnički operater Deutsche Bahn (DB) ranije je ovog meseca rekao da je dao ponudu koja predstavlja povećanje od 11 posto.

Takođe je rečeno da radnici u smenama mogu preći sa 38 na 37-satnu radnu nedelju od 2026. godine ili dobiti dodatnu platu ako žele da ostanu na sadašnjem radnom vremenu.

Pošto ovo nije prvi ovakav štrajk u saobraćaju, tokom poslednjeg štrajka početkom januara, Deutsche Bahn je tada rekao da samo oko 20 posto njegovih međugradskih vozova saobraća, uključujući mnoge regionalne i prigradske vozove u gradovima poput Berlina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading