HAOS U BOLNICAMA: Lekari ušli u štrajk, ogromni redovi ispred ordinacija! Pacijente više NEMA KO da pregleda

Autor:

Svet

22.01.2024

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lekari su razočarani dosadašnjim razgovorima, pošto nema napretka, a vlada je dodatno naljutila pripadnike sindikata nakon što je javno objavila neke od njihovih zahteva

HAOS U BOLNICAMA: Lekari ušli u štrajk, ogromni redovi ispred ordinacija! Pacijente više NEMA KO da pregleda

Foto: Shutterstock

Više usluga u zdravstvenom sistemu Slovenije pogođeno je nakon što su lekari članovi sindikata Fides danas pojačali štrajkačke aktivnosti.

Prema zakonu, lekari moraju da pruže minimalnu negu čak i tokom štrajka, uključujući i hitne intervencije, pomoć za pacijente starije od 65 ili mlađe od 18 godina, trudnice i obolele od raka, prenosi agencija STA.

Iako svi lekari traže poboljšanje uslova rada, štrajkovi se razlikuju od ustanove do ustanove, pa su tako prošle nedelje lekari u mnogim bolnicama radili preko zakonskog minimuma, ali su i tada bolnice javljale da je došlo do otkazivanja mnogih nehitnih termina za pacijente, a danas su mnogi lekari u štrajku poručili da aktivnosti od prošle nedelje nisu dale dovoljno rezultata.

U pojedinim bolnicama postoje ogromni redovi za preglede, javljaju mediji.

Potpredsednik Sindikata Fides koji radi u Urgentnom centru u Ljubljani Milenko Stanković rekao je da će se u bolnici obavljati samo zakonski minimum usluga.

"Nećemo nastaviti nakon što završimo našu dužnost van radnog vremena, idemo kući ujutro. I striktno ćemo se pridržavati lokalnih standarda", rekao je Stanković, a STA prenosi da slične planove imaju i lekari u opštim bolnicama u Ptuju, Celju, Novoj Gorici i Murskoj Soboti.

Članovi Fidesa će se takođe striktno pridržavati kolektivnog ugovora, uključujući i odvajanje jednog sata od radnog dana za pripreme i pola sata za ručak, što sada obično ne rade.

Predstavnik Fidesa u Opštoj bolnici Murska Sobota Borislav Vrbanec rekao je da neki lekari razmišljaju da povuku saglasnost za prekovremeni rad, u kom slučaju bi lekari radili najviše 48 sati nedeljno.

Dok štrajk traje, pregovori sa vladom se odvijaju ubrzano, a pregovarači se danas popodne sastaju u Ljubljani.

Lekari su razočarani dosadašnjim razgovorima, pošto nema napretka, a vlada je dodatno naljutila pripadnike sindikata nakon što je javno objavila neke od njihovih zahteva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading