RADNICI NA BOLOVANJU IZLUDELI SLOVENCE: Rekorder se 12 godina NIJE POJAVIO na poslu, a evo kako ih štiti zakon

Autor:

Svet

06.01.2024

08:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sistem je takav da Slovenci mogu da ne dolaze na posao, pošto ne postoji vremensko ograničenje kao u drugim državama regiona

RADNICI NA BOLOVANJU IZLUDELI SLOVENCE: Rekorder se 12 godina NIJE POJAVIO na poslu, a evo kako ih štiti zakon

Foto: pixabay.com

Slovenci imaju sve veće probleme sa radnicima koji su na bolovanju. Tokom 2023. godine čak 56.128 osobe koristile su pravo da ne dolaze na posao, a na taj način izgubljeno je više od 20 miliona kalendarskih dana.  

To se dešava jer bolnički sistem u Sloveniji nema vremensko ograničenje i zato se ne može uporediti s drugim evropskim državama. Takav sistem u Evropi ima još jedino Bugarska, prenosi 24 ur.

Mnogi ljudi ne dolaze na posao po nekoliko godina, a rekorder je Slovenac koji se punih 12 godina nije pojavio na poslu.

"U stranim sistemima, po pravilu, privremena nesposobnost za rad traje jednu, možda i tri godine. Onda sledi, ako je neko i dalje nesposoban za rad, trajniji oblik nesposobnosti ili privremene nesposobnosti. U Sloveniji nemamo ovu prekretnicu. Ako neko nije sposoban da radi i ostane na bolovanju ne može mu prestati samo zato što je bio na listi već nekoliko godina", objašnjava Ana Vodičar, rukovodilac sektora za odlučivanje o pravima i medicinskim sredstvima u Zavodu za zdravstveno osiguranje, i dodaje da Slovenija ima zakonodavstvo koje treba reformisati.

U Sloveniji je prošle godine prosečno bolovanje trajalo 13,4 dana. Trajanje varira od regije do regije. Najduže ih je bilo u Koruškoj – 19,3 dana, najmanje u Goriškoj, odnosno 11,7 dana.

Najveći rast otvaranja bolovanja, smatra se Vodičar, donele su izmene zakona i smanjenje obaveza poslodavaca, te rekordan nivo zaposlenosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading