JAPANCI NAPRAVILI ISTORIJSKI KORAK: Sleteli na Mesec i šokirali svet!

Autor:

Svet

19.01.2024

18:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanska letelica SLIM uspešno sletela na Mesec

JAPANCI NAPRAVILI ISTORIJSKI KORAK: Sleteli na Mesec i šokirali svet!

Foto: Tanjug/AP

Japanska svemirska agencija (JAXA) je nedavno saopštila da je njen pametni lender za istraživanje Meseca (SLIM) uspešno sleteo na površinu Meseca i uspostavio komunikaciju sa sondom. Ovo je izuzetno značajan korak u istraživanju Meseca, a posebno je interesantno to što su radio-amateri prvo uočili signal sa Meseca pre nego što je JAXA zvanično potvrdila uspostavljanje veze sa lenderom.



Novi pristup sletanju na Mesec

SLIM je laka svemirska letelica veličine putničkog vozila koja koristi tehnologiju „preciznog sletanja“ koja omogućava daleko veću kontrolu od prethodnih sletanja na Mesec. Opremljen je kamerama, radarom i laserskim daljinomerom, ali je glavni fokus na softveru, ističe BBC. Za razliku od prethodnih letelica koje su koristile zone za sletanje široke oko 10 kilometara, SLIM-u je dozvoljeno da sleti u krugu od 100 metara od zadate tačke.

 

Japanska misija i ciljevi istraživanja

Japan je postao peta zemlja koja je uspešno sletela na Mesec, pridruživši se SAD-u, Rusiji, Kini i Indiji. Glavni cilj japanske misije je testiranje nove tehnologije sletanja koja bi omogućila misijama na Mesec da slete „tamo gde žele, a ne tamo gde je lako sleteti“, saopštila je JAXA. Pored toga, letelica će tražiti tragove o poreklu Meseca, uključujući analizu minerala specijalnom kamerom.

Istorija sletanja na Mesec

Sletanje lendera Slim na Mesec predstavlja istorijski momenat, kako ističe bivša naučnica NASA, dr Ema Gati. Prethodna uspešna misija sletanja na Mesec bila je indijska, kada je lender Vikram sleteo u blizini lunarnog južnog pola u avgustu 2023. godine. Ovo sletanje jasno pokazuje napredak i angažovanost različitih svemirskih agencija u istraživanju Meseca i širenju ljudskog znanja o našem prirodnom satelitu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Milovan

03.02.2024 19:08

Laž sleteli u neku pustinju