SAMO NAM JE JOŠ OVO NEDOSTAJALO: Poslati DRONOVI na Arktik!

Autor:

Svet

19.01.2024

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bespliotne letelice u sprezi su sa sve većim uticajem NATO snaga na severu Evrope

SAMO NAM JE JOŠ OVO NEDOSTAJALO: Poslati DRONOVI na Arktik!

Foto: youtube.com/Global Update

Danska je izdvojila 2,74 milijarde kruna (oko 370 miliona evra) za jačanje kontrole i obaveštajne aktivnosti na Arktiku i u severnom Atlantiku, sa dronovima velikog dometa, kao deo šireg okvirnog sporazuma čija je namena da obnovi svoju odbranu i ispuni ciljeve NATO-a, saopštilo je dansko ministarstvo odbrane.

Bespilotne letelice velikog dometa pomoći će u praćenju sve većeg broja civilnih i vojnih aktivnosti na Arktiku i Severnom Atlantiku, ali i obezbediti da Danska može bolje da ispuni ciljeve NATO-a, prenosi Rojters.

"Kraljevina (Danska) u budućnosti mora preuzeti veću odgovornost za bezbednost u celom regionu. To znači da moramo da upotrebimo više snaga na Arktiku i u severnom Atlantiku", rekao je danski ministar odbrane Trols Lund Poulsen.

Danska je obećala prošle godine da će uložiti 143 milijarde kruna (19,17 milijardi evra) u odbranu u narednih 10 godina, a ulaganje u dronove predstavlja njen prvi deo.

Sporazumom od četvrtka izdvojeno je ukupno 16 milijardi kruna (2,14 milijardi evra) za odbranu, a pored nabavke bespilotnih letelica, taj trošak uključuje sisteme PVO, kao i ponovno pokretanje fabrika municije u severozapadnoj Danskoj.

Danska je odgovorna za bezbednost i odbranu Grenlanda i Farskih ostrva na severu Atlantika, koji predstavljaju suverene teritorije Kraljevine Danske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading