GAZA JE IZRAELSKI VIJETNAM, PRED NAMA JE UVOD U "SUPER RAT": Evo zašto se ČETIRI ŽARIŠTA na Bliskom istoku svakog časa mogu pretvoriti u NOSTRADAMUSOV "VELIKI SUKOB"

Autor:

Svet

17.01.2024

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svet sa velikom zebnjom prati nekoliko sukoba na Bliskom istoku i oko njega i s punim pravom se pita da li je 2024. godina ta o kojoj je davno pričao i čuveni prorok Nostradamus kada je govorio o početku Trećeg svetskog rata

GAZA JE IZRAELSKI VIJETNAM, PRED NAMA JE UVOD U "SUPER RAT": Evo zašto se ČETIRI ŽARIŠTA na Bliskom istoku svakog časa mogu pretvoriti u NOSTRADAMUSOV "VELIKI SUKOB"

Foto: Mohammed Nasser \ apaimages / imago stock&people / Profimedia

Pre 24 godine nije bilo nijednog medija koji na početku 21. veka nije preneo čuvene reči francuskog proroka Mišela de Nostradamusa koji je za njegovu prvu polovinu predvideo "veliki rat", treći po redu u svetu.

Nostradamus je pre toga gotovo u godinu pogodio početak Prvog svetskog rata, pa zatim dolazak Adolfa Hitlera na vlast, pa Drugi svetski rat i onda i ubistvo Džona Ficdžeralda Kenedija.

Francuski prorok kolebao se oko dve godine prve polovine 21. veka za početak Trećeg svetskog rata - 2012. i 2024.

Uzimajući u obzir da pored specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini trenutno ne jenjava rat Izraela i Hamasa u Gazi, ali i uključujući i to i napade jemenskih Huta na Amerikance i Veliku Britaniju u Crvenom moru, pa napade Hezbolaha na Izrael iz Libana i konačno - jučerašnji napad Irana na Irak, nismo daleko od pretpostavke da smo zaista na pragu Nostradamusovog "Velikog sukoba", kako ga je nazivao u spisima.

Republika

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije, Tanjug/AP

 

Raketni napadi Iranske revolucionarne garde na ciljeve u iračkom Erbilu i zaoštravanje situacije u Jemenu gde su avioni SAD i Britanije gađali infrastrukturu Huta kao odgovor na njihove napade na brodove u Crvenom moru direktna su posledica sukoba u Gazi jer Bliski istok funkcioniše po sistemu spojenih sudova, rekao je novinar Nikola Jović za Sputnjik.

"Ma koliko sukob u Gazi bio visokog ili niskog intenziteta, što duže bude trajao to je mogućnost prelivanja na neka druga područja veća. Jemen je jedna od varijanti tog prelivanja koju niko nije očekivao jer su Huti bili maltene zaboravljeni. Ali ovo što se sad dešava je indikator i za neke nove situacije na Bliskom istoku“, ističe Jović u emisiji Svet sa Sputnjikom.

Ako pogledamo malo bolje sve sukobe na Bliskom istoku i oko njega, nismo daleko od konstatacije da bi svi oni mogli da se stave pod pojam "super rat", naravno ukoliko u njega uđe i neka svetska sila poput SAD, Velike Britanije, Rusije ili Kine. 

Srboljub Peović iz Instituta za evropske studije skreće pažnju da je mnogo tačaka u regionu koje bi mogle da planu:

"Imamo tinjajući sukob u Iraku, gde su ljudi čak prijavljivali da su im stizale poruke da li se zalažu za povlačenje američkih trupa. Imamo Palestinu, Jemen, Sudan koji niko ne pominje a proizveo je sedam miliona raseljenih ljudi. Činjenica je da vrlo lako u regionu može doći do direktnog spajanja ovih sukoba koji već imaju zajedničke aktere", kaže Petrović ni ne znajući u trenutku davanja izjave da je Iran napao u međuvremenu i dva sela u Pakistanu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Peović smatra da sposobnost Huta za akcije protiv zapadne koalicije ne treba potcenjivati, a iako njihova oprema nije tehnološki toliko razvijena kao zapadna, oni imaju svoj program dronova i raketa.

"Šta je adut Huta? Prvo geografija - reljef je izuzetno nepristupačan, teško je Hute gađati iz aviona i naneti im strateške gubitke. Drugi problem je što su hutske rakete i arsenal daleko jeftiniji od američkog i tu ulazimo u igru brojeva: kad Huti ispale projektil i on bude pogođen od strane američke mornarice, oni su izgubili 5000 dolara, a Amerikanci milion“, objašnjava ekspert i dodaje da ima dosta kapaciteta asimetričnog ratovanja koje Huti mogu da iskoriste da bi naneli finansijski veoma bolne gubitke Amerikancima i zapadnoj koaliciji.

Huti, napominje Jović, zbog geografske prednosti mogu da deluju kao ozbiljan izazivač zapadnom svetu upravo zbog toga što ekonomski slabe Zapad i imaju solidnu podršku Irana.

Produženje Sukoba u Gazi zagreva široku arapsku javnost za radikalnije odgovore, smatra i Peović, a procenjuje da će prvi reagovati proiranski Hezbolah.

Naravno da Amerika ima više desetina hiljada trupa u tom regionu ali postavlja se pitanje njihovog većeg angažovanja, kaže Jović.

On smatra da nije nemoguće ni da Amerikanci započnu kopnenu invaziju na Jemen i upozorava:

"To bi čitav muslimanski svet, ne samo Iran, video kao neku novu vrstu krstaškog pohoda i samim tim novu priliku da se svako uključi na svoj način i da se započne sveopšti otpor krstašima, kako oni često vide Ameriku, Izrael, Britaniju. Uzevši sve u obzir mislim da više Zapad nije spreman na tako nešto, a da bi Huti to čak dočekali s velikom spremnošću. To bi ih još više legitimisalo u očima muslimana širom sveta".

"Izrael se zaglavio u Gazi, ovo je njihov Vijetnam jer Izrael nikad ranije ovako nešto nije imao. Izrael je svaki rat rešavao za 10 dana kad ga je vodio protiv armija drugih zemalja: jedini put kad je ustupio pozicije to je protiv Hezbolaha u Libanu kad se povukao 2006, u dve Intifade kad nije ništa rešeno i sada sa Gazom“, kaže Jović.

Po njegovom mišljenju, Izrael, kako god se završio rat u Gazi, neće izaći kao pobednik dugoročno gledano jer je već sad izgubio na medijskom polju, i više od toga – veoma je poljuljano poverenje kod njihovog javnog mnjenja kom je sve teže da shvati zašto se to dešava, zašto toliko traje.

"Što duže traje rat u Gazi i što su veće žrtve, to bi dugoročno gledano moglo da bude ne samo pretnja po sam Izrael kao najvažnijeg američkog saveznika na Bliskom istoku nego generalno i da se dotuku ostaci američke hegemonije na Bliskom istoku koja je ozbiljno načeta prethodnih nekoliko godina. Sve što se dešava moglo bi samo da ubrza te procese", zaključuje Jović

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading