POTPUNI DEBAKL BRITANSKE KRALJEVSKE MORNARICE! Ostali bez brodova koji obezbeđuju HRANU i municiju!

Autor:

Svet

17.01.2024

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Fort Viktorija" je trenutno jedino britanski plovilo osposobljeno da obezbedi solidnu logističku podršku nosačima aviona klase "Kraljica Elizabeta".

POTPUNI DEBAKL BRITANSKE KRALJEVSKE MORNARICE! Ostali bez brodova koji obezbeđuju HRANU i municiju!

Foto: Tanjug/AP

Prvi put u modernoj istoriji, britanska Kraljevska mornarica nema brodove za snabdevanje u aktivnoj upotrebi i u potpunosti je zavisna od saveznika kada je reč o dopunjavanju zaliha hrane i municije na moru, piše "Ju-Kej difens džornal".

Kraljevska mornarica koja je imala četiri ovakva broda 2009. danas je spala na nijedan. Ovi brodovi obezbeđuju hranu, rezervne delove i municiju i ključni su za održavanje operativnosti plovila Kraljevske mornarice angažovanih na moru. Nepostojanje takvih brodova predstavlja značajnu logističku prepreku jer Kraljevsku mornaricu čini zavisnom ili od zaliha sa kopna ili od saveznika. 

"Fort Viktorija" je trenutno jedino britanski plovilo osposobljeno da obezbedi solidnu logističku podršku nosačima aviona klase "Kraljica Elizabeta". Ovaj brod može da obavi oko 44 dopune na moru godišnje, prenese 27.000 tona goriva i 350 tona municije, kao i zalihe hrane i rezervnih delova. Problem? Prikovan je za kopno zbog nedostatka posade.

Nedostatak brodova za snabdevanje ima značajan uticaj na sposobnost Velike Britanije da globalno projektuje svoju moć. Istorijski, sposobnost da nezavisno i sa udaljenosti obavlja složene zadatke ili angažuje nosače aviona, bio je zaštitni znak britanskog statusa kao svetske sile. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading