TAČNO JE, UBILI SMO DVA NOVINARA: Izraelci šokirali svet novim priznanjem, a evo ŠTA se zaista desilo

Autor:

Svet

08.01.2024

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok su se vraćali u Kan Junis, izraelski dronovi su gađali dva automobila - prvo vozilo u kojem su bili Hamza i Mustafa i vozač, kao i drugi automobil u kojem su bili reporter "Palestine Today" i vozač

TAČNO JE, UBILI SMO DVA NOVINARA: Izraelci šokirali svet novim priznanjem, a evo ŠTA se zaista desilo

Foto: youtube.com/ctv news

Izraelska vojska (IDF) priznala je da je izvela vazdušni napad u kojem su u nedelju ubijena dva novinara koji su radili za Al Džaziru u Pojasu Gaze, i dodala da je ciljala teroriste.

"Izraelski avion identifikovao je i izvršio napad na teroristu koji je upravljao dronom, koji je predstavljao pretnju po izraelske trupe", saopštila je izraelska vojska za CNN.

IDF ističe da je upoznat da su tokom napada pogođene još dve osobe koje su bile u istom vozilu sa teroristom.

"Poznato nam je da su ubijene još dve osobe", poručio je IDF.

Jedan od ubijenih u napadu bio je novinar i operater dronovima koji je radio za Al Džaziru Mustafa Turaja, rekao je za CNN šef biroa te televizijske mreže u Jerusalimu i Ramali, Valid al-Omari.

Turaja je bio jedan od nekoliko novinara, uključujući fotoreportera Hamzu Al-Dahduha, koji je otišao u Rafu da izveštava o posledicama izraelskog napada na porodičnu kuću Abu al-Nadža u kojem je ubijeno na desetine ljudi, rekao je Al-Omari.

Dok su se vraćali u Kan Junis, izraelski dronovi su gađali dva automobila - prvo vozilo u kojem su bili Hamza i Mustafa i vozač, kao i drugi automobil u kojem su bili reporter "Palestine Today" i vozač.

"Turaja i Al-Dahduh su poginuli, a njihov vozač je teško povređen. Oba putnika u drugom automobilu su poginula", rekao je Al-Omari.

Nema naznaka da je Turaja upravljao dronom u vreme izraelskog napada kada su se novinari vraćali sa snimanja.

Fotoreporter Al-Dahduh bio je sin šefa biroa Al Džazire u Gazi Vaela al-Dahduha.
Dvoje njegove druge dece ubijeno je zajedno sa suprugom i unukom u izraelskom vazdušnom napadu u oktobru.

Al Džazira je u nedelju optužila Izrael da "sistematski cilja" novinare i osudila zločine koje su izraelske snage počinile nad novinarima i medijskim profesionalcima u Gazi.

"Ovaj alarmantni trend zahteva hitnu akciju međunarodne zajednice. Pozivamo Međunarodni krivični sud, vlade i organizacije za ljudska prava i Ujedinjene nacije da pozovu Izrael na odgovornost za zločine i zahtevaju okončanje ciljanog ubijanja novinara", ističe Al Džazira.

Izrael kaže da ne cilja novinare, ali Komitet za zaštitu novinara saopštio je da je 77 novinara i medijskih radnika ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra i 31. decembra.
Od toga broja, 70 je Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading