KO NA BAĆUŠKE KRENE, IZ MESTA JE UGASIO: Vojni stručnjak otkriva najnovije inovacije ruskog naoružanja na bojnom polju!

Autor:

Svet

05.01.2024

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zanimljive novine stižu iz vojnog sektora u trenutku dok se efikasnost ruskog Protivvazdušnog Odbrambenog (PVO) sistema potvrđuje kroz impresivan broj uništenih neprijateljskih vozila i ozbiljnu štetu nanesenu protivničkim snagama.

KO NA BAĆUŠKE KRENE, IZ MESTA JE UGASIO: Vojni stručnjak otkriva najnovije inovacije ruskog naoružanja na bojnom polju!

Foto: Profimedia, Tanjug/AP Sergei Guneyev

Vojni stručnjak Vladislav Šurigin ističe ključne inovacije u PVO sistemu, naglašavajući da su FPV bespilotne letelice i klizajuće bombe postale značajni faktori na bojnom polju.

Prema Šuriginovom analitičkom osvrtu, FPV bespilotne letelice, odnosno dronovi za napade kontrolisani putem video snimaka, imali su značajan uticaj na tok neprijateljstava. Njihova masovna upotreba postala je ne samo premijera u PVO sistemima, već i ključni faktor na bojnom polju.

Sa desetinama hiljada lakih, jeftinih dronova koji predstavljaju ozbiljnu pretnju ljudstvu i opremi, nužna su dalja unapređenja u sistemima za elektronsko ratovanje kako bi se efikasno odgovorilo na ovu pretnju.

Šurigin ističe da su nova sredstva za elektronsko ratovanje možda ključna komponenta buduće strategije, predviđajući moguće nove sisteme koji će se pojaviti tokom zime ili proleća 2024. godine. Povećanje proizvodnje visokoprecizne municije i jačanje opreme za elektronsko ratovanje mogli bi ograničiti ulogu FPV bespilotnih letelica u radu noćnih lovaca i lovaca na pojedinačne ciljeve na frontu.

Još jedan značajan iskorak u PVO sistemu su "klizajuće bombe", visokoeksplozivne vazdušne bombe opremljene kontrolisanim modulom za planiranje i korekciju (UMPC).

Ovaj inovativni pristup transformisao je slobodno padajuće bombe u precizno navođenu municiju, koja se može baciti iz aviona sa udaljenosti od 50-70 km od cilja, izbegavajući neprijateljsku vojnu protivvazdušnu odbranu.

Frontalni bombarderi Su-34 i višenamenski lovci Su-35 su nosioci ovih klizajućih bombi, koje su već zabeležile značajne mete na položajima i štabovima Oružanih snaga Ukrajine.

Treća ključna inovacija u PVO sistemu su poboljšane lutajuće bombe Lancet-1 i Lancet-3, koje predstavljaju ozbiljnu pretnju artiljeriji NATO.

Šurigin ističe da su Lanceti uništili desetine američkih, francuskih i poljskih haubica na značajnim udaljenostima od linije borbenog dodira. Uprkos naporima ukrajinskih oružanih snaga, uz podršku članica NATO, suprotstavljanje ovim inovacijama za sada ostaje bezuspešno.

Sve ove inovacije čine ruski PVO sistem izuzetno potentnim i efikasnim na savremenom bojištu, postavljajući nove standarde u vojnim operacijama i terajući suprotstavljene snage na ozbiljan taktički odgovor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading