OVO JE BIO SAMO TEST KAKO PANCIR-S1 BRANI MOSKVU? Prvi masovni udar dronova na Moskvu mogući uvod u mnogo veći vazdušni napad na rusku prestonicu (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

30.05.2023

17:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi masovni udar dronova na Moskvu mogao bi, po oceni analičara, da bude samo testiranje brzine reakcije protivvazdušne odbrane koja štiti rusku prestonicu i da najavljuje vazdušni napad na glavni grad Rusije koji bi bio mnogo većeg obima.

OVO JE BIO SAMO TEST KAKO PANCIR-S1 BRANI MOSKVU? Prvi masovni udar dronova na Moskvu mogući uvod u mnogo veći vazdušni napad na rusku prestonicu (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Korisnik Tvitera koji živi u Kijevu, a doktorske studije iz međunarodnih odnosa pohađa u Poljskoj na Univerzitetu u Varšavi, objavio je na toj društvenoj mreži da su u ovom napadu korišćeni različiti modeli borbenih dronova, a da većina nije nosila eksploziv.

Navodi se da bi sve moglo da bude proba kako na najbolji način zaobići ruske sisteme protivvazdušne odbrane (PVO), pre svega sistema Pancir-S1 koji je delovao tokom ovog napada, u kojem su dve osobe zatražile medicinsku pomoć, a došlo je i do manjih oštećenja na nekoliko zgrada.

Foto: www.profimedia.rs

Ruski PVO sistem Pancir-S1

Da ovo možda nije daleko od istine pokazuje i poruka upućena iz kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Foto: www.profimedia.rs

Pancir-S1 postavljen na zgradi Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi=

Ukrajinske vlasti su negirale direktnu umešanost u napad, ali je Mihailo Podoljak, savetnik šefa kabineta Zelenskog, prognozirao nove takve udare u većem obimu.

- Što se tiče napada, naravno da smo zadovoljni što to vidimo i predviđamo povećan broj takvih udara - naveo je Podoljak.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinske snage bezbednosti upotrebile osam dronova za napad na Moskvu i dodalo da su svi dronovi oboreni, a ovaj udar dronovima ocenilo je kao teroristički napad.

Ukrajinski zvaničnici objavili su na Tviteru da su u napadu učestvovala 32 drona.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, kazao je nakon napada da je šef države na radnom mestu u Kremlju i da je obavešten o napadu dronovima na Moskvu.

Foto: Tanjug/AP

Zgrada u Moskvi oštećena udarom drona

Peskov je preneo Putinovu ocenu da su ruska PVO i Ministarstvo odbrane dobro delovali tokom napada.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Za razliku od Putina, Jevgenij Prigožin, šef ruske paravojne plaćeničke kompanije "Vagner grupa" i oligarh koji je bogatstvo stekao na vezama sa Kremljom, podivljao je zbog napada, očigledno optužujući rusko Ministarstvo odbrane za nesposobnost da odbrani prestonicu.

- Smrdljivi stvorovi, šta to radite? Vi ste stoka. S*ronje, nosite se iz svojih kancelarija. Zašto ste j*ebeno dozvolili ovim dronovima da dolete do Moskve? - vikao je Prigožin u video objavi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading