PRAZNIČNO OBRAĆANJE IZ PEKINGA: Si Đinping pred Novu godinu svojom porukom zabrinuo ceo svet: "Ujedinjenje je neizbežno!"

Autor:

Svet

31.12.2023

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski predsednik Si Đinping izneo je snažne reči u svom tradicionalnom novogodišnjem obraćanju, naglašavajući neizbežnost "ujedinjenja" koje je, kako se čini, usmereno prema Tajvanu.

PRAZNIČNO OBRAĆANJE IZ PEKINGA: Si Đinping pred Novu godinu svojom porukom zabrinuo ceo svet: "Ujedinjenje je neizbežno!"

Foto: Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP, File, Shutterstock

U svetlu predstojećih predsedničkih i parlamentarnih izbora na Tajvanu zakazanih za 13. januar, Si Đinping je u svom govoru izbegao direktnu pretnju vojnom silom, ali nije propustio naglasiti da je "ujedinjenje domovine istorijski neizbežno".

Ovaj govor dolazi u trenutku zategnutih odnosa između Pekinga i Tajpeija, a Kina i dalje smatra Tajvan svojom "svetom teritorijom".

Peking je posebno usmerio kritike prema potpredsedniku Laiu Čing-teau, predsedničkom kandidatu vladajuće tajvanske Demokratske stranke (DPP). Lai Čing-teau, koji vodi prema anketama, nazvan je "opasnim separatistom" od strane kineskih zvaničnika, što ukazuje na sve izraženije nesuglasice između Kine i Tajvana uoči ključnih izbora.

Demokratska stranka (DPP) na Tajvanu insistira na pravu stanovnika odlučivanja o sopstvenoj budućnosti, stav koji deli i njen predsednički kandidat, dok najveća tajvanska opoziciona stranka Kuomintang (KMT) održava tradicionalno bliske odnose s Kinom.

Ipak, KMT odbacuje tvrdnje da je propekinška stranka, ističući da je Republika Kina, koja je izgubila građanski rat s komunistima 1949. godine, i dalje službeni naziv Tajvana.

Uz predstojeće izbore na horizontu, odnos između Kine i Tajvana ostaje ključni faktor međunarodne geopolitike, s obe strane očigledno postavljajući svoje stavove pred svetom javnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading