SLAVLJE ZA PAMĆENJE U SIDNEJU: Oni su prvi dočekali 2024. - najpre Novu godinu proslavili Kiribati, Novi Zeland, a onda i Australija! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

31.12.2023

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugo iščekivani vatromet na Sidnejskom Harbor Bridžu kraj gradske opere oduševio je gledaoce, osvetlivši gradski horizont uz euforično klicanje okupljenih.

SLAVLJE ZA PAMĆENJE U SIDNEJU: Oni su prvi dočekali 2024. - najpre Novu godinu proslavili Kiribati, Novi Zeland, a onda i Australija! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/Mark Baker

Proslava Nove godine u Sidneju

Veliki broj ljudi je počeo da se okuplja već od ranih jutarnjih sati u nadi da će pronaći savršeno mesto za posmatranje ovog magičnog događaja. Prijavljeno je da su svi obližnji vidikovci bili popunjeni do 19:00 po lokalnom vremenu.

U jednom od najranijih dočeka nove godine na svetu, Kiribati su prvi stupili u 2024. godinu, praćeni ostrvima Čatam, a zatim i ostatkom Novog Zelanda. Okland na Novom Zelandu je svoj doček obeležio spektakularnim vatrometom na kultnoj gradskoj kuli Skaj.

 

 

Dva glavna ostrva Novog Zelanda, Severno i Južno ostrvo, dele istu vremensku zonu, dok su ostrva Čatam, smeštena na istoku, dočekala novu godinu 45 minuta ranije. Na ostrvima, udaljenim oko 800 km istočno od Južnog ostrva Novog Zelanda, živi oko 700 ljudi.

 

Najveće ostrvo u sklopu Kiribatija, Kiritimati, dom za oko 5000 ljudi, prvo je naseljeno ostrvo gde stanovnici prvi dočekuju novu godinu. 

 

Na pacifičkom ostrvu Kiribati u 11 sati po našem vremenu već su ušli u Novu godinu.

Kiribati su ostrvska država u centralnom delu Tihog okeana, a kiribatska 33 atola se prostiru na više od 1.350.000 kvadratnih kilometara u predelu oko ekvatora.

Ipak, ovog puta nije bilo planiranih posebnih događaja. Ovi ostrvski rajevi zauzimaju ogromno područje u ekvatorijalnom Pacifiku, prostirući se na skoro 4.000 km od istoka prema zapadu i više od 2.000 km od severa prema jugu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading