KAKO DA ZA PRAZNIKE ZBOG HEDONIZMA NE ZAVRŠITE U HITNOJ? Ova tri zdravstvena problema su najčešća: Evo šta savetuju lekari

Autor: D.B.

Vesti

31.12.2023

14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

pridržavajte se ovih saveta, i nemate razloga za brigu.

KAKO DA ZA PRAZNIKE ZBOG HEDONIZMA NE ZAVRŠITE U HITNOJ?  Ova tri zdravstvena problema su najčešća: Evo šta savetuju lekari

Foto: Shutterstock

U vreme praznika, mnogi ljudi se opuste i uživaju u hrani, piću i druženju, ali neretko ovi užici rezultiraju posetom lekaru. Dr Džej Varuh, lekar opšte prakse, ističe da je u ovom periodu čekaonice pune za pet do 12 odsto više pacijenata nego tokom ostatka godine. Razlozi za ovo su brojni, a neki od njih uključuju preterivanje u konzumiranju alkohola, nepridržavanje dijete, zaborav na redovnu terapiju, nedostatak sna zbog obaveza i uzbuđenja, što može dovesti do različitih zdravstvenih problema.


Povećana konzumacija alkohola tokom praznika često rezultira posetom lekarima. Dr Mišel Harper, lekar opšte prakse, naglašava da umesto preterivanja, ključno je ograničiti unos alkohola i šećera, posebno za osobe sa hroničnim zdravstvenim problemima.


Niske temperature i duži boravak na otvorenom tokom praznika često dovode do širenja respiratornih infekcija poput koronavirusa i gripa. Ova godina je posebno izazovna zbog porasta novih respiratornih virusa. Stoga, ukoliko osećate simptome prehlade ili respiratornih problema, preporučuje se izbegavanje velikih porodičnih okupljanja.


Praznici mogu biti izuzetno teški za one koji su možda izgubili voljene osobe, kao i za one koji se osećaju usamljeno ili nisu bliski sa svojom porodicom. Pandemija koronavirusa dodatno je uticala na mentalno zdravlje, sa porastom anksioznosti i depresije širom sveta. Dr Baruh ističe da su praznici često podsetnik na voljene osobe koje nedostaju, te da pacijenti često traže pomoć u vezi sa gubitkom voljenih.

U zaključku, praznično raspoloženje može biti praćeno i zdravstvenim izazovima, stoga je važno voditi računa o umerenosti u konzumaciji hrane i pića, kao i obratiti pažnju na svoje mentalno zdravlje tokom ovog perioda.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading