NOVOGODIŠNJA NOĆ BIĆE TOPLA, ALI, ŠTA JE SA BOŽIĆEM?! Meteorolozi najavljuju drastičnu promenu vremena: Evo da li ćemo se smrzavati za samo par dana!

Autor: D.B.

Vesti

31.12.2023

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donosimo detaljnu vremensku prognozu.

NOVOGODIŠNJA NOĆ BIĆE TOPLA, ALI, ŠTA JE SA BOŽIĆEM?! Meteorolozi najavljuju drastičnu promenu vremena: Evo da li ćemo se smrzavati za samo par dana!

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Poslednjih dana, Srbija ima privilegiju da uživa u izuzetno toplom vremenu za ovo doba godine. Temperature su znatno iznad proseka, dostižući čak i 22 stepena na istoku zemlje, dok gotovo svakodnevno prelaze 15 stepeni. Ovo natprosečno toplo vreme može se pripisati visokom vazdušnom pritisku iznad našeg područja i termičkom visinskom grebenu sa jugozapada.

Očekuje se vedro i ugodno vreme u novogodišnjoj noći, sa temperaturama koje će se kretati od 0 do 8 stepeni. U pojedinim nizijama, dolinama i kotlinama može se očekivati magla, pa se vozačima savetuje dodatni oprez u saobraćaju zbog smanjene vidljivosti. Snežni pokrivač će biti prisutan samo na planinama iznad 1300-1400 metara nadmorske visine, dok se u nižim predelima ne očekuju snežne padavine.

Podsećamo da je 1. januar 2023. godine doneo najtopliji dan za taj datum u Srbiji, sa temperaturom od čak 20 stepeni. Prošle godine, za razliku od ovogodišnjeg toplog vremena, nije bilo snega nigde u Srbiji, čak ni na najvišim planinama, što je bio presedan u istoriji meteoroloških merenja.


Iako se očekuje prolazno naoblačenje sa kišom u više navrata naredne sedmice, temperature će i dalje ostati natprosečno visoke, sa maksimalnim vrednostima od 10 do 15 stepeni. Kiša se očekuje u ponedeljak, sredu i petak, dok će sneg biti prisutan samo na najvišim planinama u sredu. Sledeći vikend doneće uticaj snažnog ciklona iz Đenovskog zaliva, uz veoma jak jugoistočni vetar i mogućnost povremenih kišnih padavina.

Od 8. januara očekuje se značajno zahlađenje, sa mogućim padavinama u brdsko-planinskim predelima. Maksimalne temperature vazduha će se vratiti u prosečne vrednosti od 1 do 5 stepeni, dok će se sneg verovatno javiti i u nižim predelima Srbije, uz jutarnji mraz i temperaturne maksimume od 0 do 5 stepeni.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading