JOŠ JEDNA NOVA GODINA BEZ SNEGA! Analiza meteorologa za Republiku: Temperature ranijih godina bile i 20 STEPENI NIŽE! (FOTO)

Autor:

Vesti

31.12.2023

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako željno očekujemo sneg, još malo ćemo morati da sačekamo kako bi pao u Srbiji.

JOŠ JEDNA NOVA GODINA BEZ SNEGA! Analiza meteorologa za Republiku: Temperature ranijih godina bile i 20 STEPENI NIŽE! (FOTO)

Foto: pixabay.com

Neće biti snega u novogodišnjoj noći. Meteorolozi prognoziraju suvo vreme uz umereno naoblačenje i sa temperaturom od 0 °C na jugu Srbije do 8 °C u Beogradu. Pred jutro, na severu Vojvodine, ponegde se očekuje kiša.

U ponedelјak ujutru će biti naoblačenja u severnim i zapadnim predelima zemlje, posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve uslovlјavajući mestimično kišu. Najniža temperatura od 0 do 8 °C, najviša od 10 do 15 °C. 

Međutim, nema snega ni nakon 1. januara, istakao je za naš portal meteorolog Ivan Ristić . Ipak, tri ledena talasa su izvesna tokom zime. 

Prvi će početi posle Božića i temperatura će prvo pasti na normalne januarske vrednosti, a može da se desi da bude i nižih temperatura i biće snega - istakao je i dodao da će prva nedelja januara biti prolećna, sli druge dve stižu zimske temperature.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV

Ivan Ristić

- Temperatura će biti oko i ispod normale za januar, a u poslednjoj nedelji se očekuje porast temperature i pauza od zime. Zima se vraća sredinom februara, to je drugi hladni talas.

Treći talas čeka nas početkom marta, kaže nas sagvornik.

Srbija više neće imati sneg za Novu godinu?

Zbog globalnog zagrevanja, potpuno su se promenile vremenske prilike u zemlji, tako da su praznici bez snega postali normalna pojava.

- Poslednja Nova godina u nižim predelima sa snegom bila je između 2014. i 2015. godine. Nekada u 20. veku, svake treće Nove godine smo imali sneg u nižim predelima, a na planinama je da tako kažemo to bila redovna pojava -kazao je.

Republika

Foto: Republika.rs

Temperature u Srbiji od 1992. do 2022. godine

Međutim, generalno su temperature na celoj planeti više, mi često govorimo o klimatskim promenama i o tome da su i zime u Srbiji toplije za dva stepena u odnosu na 50. ili 60. godine prethodnog veka - rekao nam je Ivan Ristić.

Republika

Foto: Republika.rs

Temperature u Srbiji od 1992. do 2022. godine

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading