PROLEĆE U DECEMBRU, PA ODJEDNOM PROMENA VREMENA! Meteorolog otkrio da li će nas pahulje obradovati u novogodišnjoj noći!

Autor:

Vesti

21.12.2023

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neobično toplo vreme biće gotovo celog decembra.

PROLEĆE U DECEMBRU, PA ODJEDNOM PROMENA VREMENA! Meteorolog otkrio da li će nas pahulje obradovati u novogodišnjoj noći!

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Polarni vrtlog koji se formira menjaće svoj intenzitet, kazao je za Republiku meteorolog Ivan Ristić. Kada on bude slabiji, jedan deo artičkog vazduha će "pobeći" i spustiti se, što znači da će nam doneti sneg i hladnije vreme.

Vreme prvog dana kalendarske zime neće pratiti ovo godišnje doba, pa će nas tako naredni period više podsećati na proleće.

- U našoj zemlji će sutra i prekosutra padati kiša. Od nedelje se očekujeotopljenje i takvo vreme će trajati skoro do kraja godine. Temperature će biti između 10 i 15 stepeni, prave prolećne - rekao je za naš portal meteorolog Ristić.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV

Ivan Ristić

Vreme za Novu godinu

Postoje uslovi i da tokom novogodišnjih praznika bude snežnog pokrivača, dodaje.

- Oko nove godine ili početkom sledeće stiže nam zahlađenje koje može da uslovi i sneg - kazao je.

Republika

Foto: Shutterstock

Nova godina

Vreme tokom zime

Pred nama je nešto toplija zima, ali u hladnim periodima se očekuje mnogo padavina, i to najviše snega. Biće najmanje 20 dana sa snežnim pokrivačom, dok je ranijih godina taj prosek bio 30 dana.

Prvi hladniji period zime biće upravo oko praznika.

Taj hladni period potrajaće oko 20 dana, tako da će dobar deo januara biti pravi zimski sa dosta snega. To će ujedno biti i najhladniji deo godine. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10 do -5 stepeni. Na visoravnima jak mraz i do -20, maksimalna temperatura oko 0 stepeni - kaže i dodaje da nakon toga, krajem januara, sledi opet otopljenje i temperature do 15 ° C i topljenje snežnog pokrivača.

Republika

Foto: shutterstock

Sneg

Naredni hladan talas počinje 10. februara, ali će on trajati kraće. Biće do 10 hladnih dana i nakon toga opet sledi topao period.

Treći i poslednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha biće u prvoj dekadi marta.

U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema našoj zemlji i jaku košavu u košavskom regionu. Nakon veoma hladnog početka marta, već od druge polovine meseca očekuju se prave prolećne temperature koje će prelaziti 20 stepeni - istakao je Ristić.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading