VREME POLUDELO, NAPRAVIĆE NAM HAOS U ORGANIZMU! Od nule do 15 stepeni za nekoliko sati, OPREZ ZA HRONIČNE BOLESNIKE!

Autor:

Vesti

12.12.2023

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas je u Srbiji rekordna temperatura za ovo doba godine - čak 14 stepeni usred decembra!

VREME POLUDELO, NAPRAVIĆE NAM HAOS U ORGANIZMU! Od nule do 15 stepeni za nekoliko sati, OPREZ ZA HRONIČNE BOLESNIKE!

Foto: Shutterstock

Prava temperaturna klackalica očekuje na su narednom periodu. Temperatura će od nule skakati na čak 15 stepeni, a onda će opet da se smanjuje. 

Ova zima nije prva u kojoj imamo ovakve oscilacije i nalete visokih temperatura za kasnu jesen, kaže meteorolog Ivan Ristić

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV, Tanjug/J. ILIĆ

Meteorolog Ivan Ristić o promenama vremena

- Zadnjih zima se dešavaju ti periodi sa otopljenijima kada temperature prelaze 10 - 15 stepeni, prošle je bilo i 20 stepeni. Sutra će u Srbiji biti isto ovako toplo, temperatura će biti čak do 15 stepeni, a negde i više. Od četvrtka nas očekuje postepeni pad temperature - rekao je Ristić i dodao:

- Za vikend će biti 10 stepeni hladnije, dnevne temperature kretaće se od 2 do 6, a u petak na jugu može da bude snega. Opet od nedelje manji porast temperature. Biće između 5 i 10 stepeni, a od 21. ili 22. decembra opet sledi zahlađenje. -

Republika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Toplo vreme

"Utiče i na zdrave"

Ovakve oscilacije temperature mogle bi da naprave haos u našem organizmu. Doktori upozoravaju da se hronični bolesnici pridržavaju terapije, a da se zdrave osobe prilagode temperaturnim razlikama.

- Ovakve temperature najviše utiču na hronične bolesnike. Naročito pogađa kardiovaskularne, jer se krvni sudovi sužavaju kod povećanja temperature. 

Njima se obavezno savetuje da piju terapiju, ali i da ne izlaze u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satim. Probleme mogu imati i ostali hronični, recimo plućni bolesnici se često javljaju - istakla je za naš portal dr Milena Turubatović iz DZ Savski venac.

Republika

Foto: printscreen/RTS

Dr Milena Turubatović

- Zdravima se savetuje samo da se prilagode tempraturi, u smislu oblačenja, mada se i kod njih može javiti malaksalost, umor, glavobolja i pospanost - dodala je.

Hitna pomoć je sinoć najviše poziva imala upravo od hroničnih bolesnika. Javljali su se astmatičari, osobe sa povišenim krvnim pritiskom i bolom u grudima.

Usred zime letnji virusi

Domovi zdravlja puni su i zbog respiratornih infekcija, koje su i uobičajene za ovo doba godine, ali i zbog stomačnih virusa, koji su karakteristični za leto.

Pedijatar Dejan Jonev kaže da je odavno prošlo vreme kada su stomačni virusi bili isključivo letnje infekcije, jer su sada zime znatno toplije, što omogućava virusima koji ih izazivaju da duže opstaju.

- Gužve su velike, dolaze ljudi i sa stomačnim i sa respiratornim infekcijama, a ima dosta i onih koji imaju obe. Imamo cele porodice pokošene ovim virusima. Nema više da su stomačni virusi letnji virusi, vreme varira, temperature su visoke, a njih će biti sve dok ne udari minus. Porodično se zaraze, naročito su stomačni virusi lako prenosivi, imaju svi prolive, bolove u stomaku, povraćaju... - kazao je Jonev ranije za naš portal.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading