BRUKA I SRAMOTA! Vlada Letonije planira proterivanje iz zemlje više od hiljadu Rusa: Za neke grupe ova mera neće važiti!

Autor:

Svet

28.12.2023

21:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako prenosi Sputnjik Letonija, letonske vlasti su odlučile da deportuju najmanje 1.213 ruskih državljana koji nisu predali dokumenta za dobijanje boravišne dozvole u zemlji do nedavnog roka utvrđenog izmenama i dopunama zakona o imigraciji, koji je istekao 30. novembra.

BRUKA I SRAMOTA! Vlada Letonije planira proterivanje iz zemlje više od hiljadu Rusa: Za neke grupe ova mera neće važiti!

Foto: Shutterstock

U saopštenju Kancelarije za državljanstvo i migracije Letonije, navodi se da nema informacija da su ovi ljudi već napustili zemlju, te da će konačan broj onih koji podležu deportaciji biti ažuriran.

Rok 30. novembar određen je izmenama i dopunama Imigracionog zakona, a od 3. januara 2024. godine, stalne boravišne dozvole u ​​Letoniji više neće važiti za Ruse koji podležu novim imigracionim zakonima.

Letonska vlada je prethodno, u avgustu 2022. godine, produžila privremene boravišne dozvole ruskim državljanima samo u izuzetnim slučajevima. Odlučeno je da se dozvola za stalni boravak izda samo onima koji do septembra 2023. polože ispit iz državnog jezika na nivou koji nije niži od A2.

Važno je napomenuti da ova odredba ne obuhvata lica mlađa od 15 i starija od 75 godina. Prema izmenama Imigracionog zakona Letonije, ruski državljani su imali mogućnost da ponovo polažu ispit iz jezika do 30. novembra, a u tom slučaju, važenje boravišne dozvole bi im bilo produženo do kraja 2023. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading