TRAMPOV ŠOKANTNI OBRT: Kim Džong Un može da zadrži NUKLEARNE bombe, vreme je za OBRAČUN SA KINOM!

Autor:

Svet

13.12.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši američki predsednik Donald Tramp razmišlja o promeni politike prema Severnoj Koreji ako pobedi na predsedničkim izborima 2024. godine.

TRAMPOV ŠOKANTNI OBRT: Kim Džong Un može da zadrži NUKLEARNE bombe, vreme je za OBRAČUN SA KINOM!

Foto: Tanjut/Ap, Shutterstck

Planira da dozvoli Severnoj Koreji da zadrži svoje nuklearno oružje, ali uz uslov da Pjongjang, podstaknut američkim finansijskim podsticajima, prestane da proizvodi nove bombe. Ovo bi bio veliki zaokret u odnosu na njegov prethodni stav i pomak ka prilagođavanju politike Vašingtona severnokorejskom lideru Kim Džong Unu.

Tramp je tokom svog predsedničkog mandata razvio neobično prijateljski odnos sa Kim Džong Unom. Dok su prethodni američki predsednici uglavnom bili frustrirani pokušajima da ubede Severnu Koreju da se odrekne svog nuklearnog arsenala, Tramp je spreman da odustane od pokušaja da ubedi Kim Džong Una da demontira svoj nuklearni arsenal ako osvoji novi predsednički mandat.

Prema izvorima, Tramp je delimično motivisan idejom da izbegne gubljenje vremena na ono što smatra uzaludnim razgovorima o razoružanju, kako bi se umesto toga fokusirao na veći zadatak - nadmetanje sa Kinom. Trampova politika prema Severnoj Koreji u prvom mandatu bila je “potpuna, proverljiva i nepovratna denuklearizacija Pjongjanga”, a njegov početni pristup bio je veoma tvrdokoran, čak je razmatrao opciju o bacanju nuklearne bombe na Severnu Koreju.

Trenutna politika Sjedinjenih Američkih Država prema Severnoj Koreji je usmerena na postizanje mira i prosperiteta na Korejskom poluostrvu. Cilj je potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva, a SAD koriste kombinaciju pritiska i diplomatije da bi to postigle.

SAD sarađuju sa saveznicima i partnerima u regionu kako bi postigle veći mir i sigurnost. U prošlosti su SAD pružale hranu i drugu hitnu pomoć Severnoj Koreji tokom perioda gladi i prirodnih katastrofa, na zahtev Severne Koreje. Trenutno, SAD ne pružaju nikakvu pomoć vladi Severne Koreje.

SAD su nametnule gotovo potpunu ekonomsku blokadu Severne Koreje 1950. godine, nakon što je Severna Koreja napala Jug, izazivajući Korejski rat. Tokom narednih godina, neke američke sankcije su ublažene, ali su druge uvedene.

SAD ostaju otvorene za ozbiljan i održiv dijalog sa Severnom Korejom i spremne su da se sastanu bez prethodnih uslova2. SAD su spremne da preduzmu praktične korake kako bi se bavile regionalnom sigurnošću i brigama obe strane.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading