LONDON I BRITANIJA NA UDARU "PRLJAVE A-BOMBE"? Iz Ukrajine u RUKE MAFIJE stiže radioaktivni materijal, Britanci u stahu od KATASTROFE!

Autor:

Svet

12.12.2023

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski nuklearni stručnjak, Dr Bahram Džiasi, upozorio je da bi radioaktivne supstance mogle biti prokrijumčarene iz Ukrajine i na kraju biti korišćene u "prljavim bombama" na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva, ukoliko se ne pojačaju granične kontrole širom zemalja NATO-a.

LONDON I BRITANIJA NA UDARU "PRLJAVE A-BOMBE"? Iz Ukrajine u RUKE MAFIJE stiže radioaktivni materijal, Britanci u stahu od KATASTROFE!

Foto: shutterstock

On je istakao da su vazdušni napadi na ukrajinske nuklearne elektrane tokom rata “ozbiljno” narušili bezbednost objekata. Ovo povećava rizik da teroristi, proksi grupe koje deluju za “neprijateljske države” i organizovani kriminalni sindikati dobiju pristup radioaktivnim supstancama.

On je upozorio da bi teroristi tada mogli ilegalno da prebacuju nuklearni materijal kroz Evropu i u Veliku Britaniju gde se mogu koristiti za ubistva ili konstruisanje radioaktivnih "prljavih bombi" za terorističke napade u većim gradovima kao što je London.

On je pozvao Veliku Britaniju i evropske zemlje da ojačaju svoje granice kako bi sprečile nezakonitu transnacionalnu trgovinu radioaktivnim supstancama kako bi “zaštitile svoju nacionalnu sigurnost”.

Od kada je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine i preuzela jednu od najvećih nuklearnih elektrana na svetu, svet je sa zadržanim dahom posmatrao da li bi moglo doći do nuklearne katastrofe.

Redovni nestanci struje usled granatiranja onemogućili su bezbedno funkcionisanje elektrane, a njenih šest reaktora je zatvoreno kako bi se smanjila opasnost od katastrofe.

Ali alarmantno je da postoji više od 3.000 istrošenih štapova nuklearnog goriva koji sadrže visoko radioaktivne supstance i plutonijum, uskladištenih u metalnim bačvama unutar kula u Zaporožju, koje su ranjive na napade iz vazduha.

Dr Džiasi je rekao da bi vazdušni napadi na nuklearnu elektranu i nastala šteta mogli da olakšaju teroristima ili proksi grupama koje deluju u korist neprijateljskih država da ilegalno nabave radioaktivne supstance.

Dr Bahram Džiasi je pridruženi saradnik Društva Henri Džekson. On je nuklearni analitičar sa sedištem u Londonu i gostujući akademik na Odeljenju za fiziku, Univerzitetu u Suriju, gde predaje na postdiplomskim programima vezanim za nuklearnu nauku.

Njegova istraživanja, predavanja i publikacije obuhvataju tehničke i pravne aspekte nuklearne i radiološke sigurnosti; nuklearni i radiološki terorizam; nuklearnu neširenje; hemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) pretnje; i radioaktivnost životne sredine.

Razvoj u nuklearnom polju na Bliskom Istoku i Severnoj Africi (MENA), uključujući iranski nuklearni program, posebno su zanimljivi za njega i predmet su njegovih komentara na medijskim mrežama.

Dr Ghiassee je, između ostalog, član Međunarodnog udruženja za nuklearno pravo (Brisel), i Međunarodnog foruma za nuklearnu sigurnost (Vašington). Takođe je ovlašćeni član Nuklearnog instituta Ujedinjenog Kraljevstva, i dobitnik prestižne Pinkertonove nagrade tog instituta (2011).

BONUS VIDEO: 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading