ŠOKANTNO OTKRIĆE: Da li Zapad krije istinu o mogućem porazu Ukrajine?

Autor:

Svet

24.11.2023

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina na raskrsnici: Da li je rat protiv Rusije izgubljen?

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Da li Zapad krije istinu o mogućem porazu Ukrajine?

Foto: Tanjug/AP, printscreen/telegram/Политика Страны

Francuski list "Figaro" je svojim najnovijim naslovom na vrhu prve strane izazvao pravu buru na Zapadu svojim novim pristupom izveštavanju o ratu između Rusije i Ukrajine. Ovaj naslov, koji postavlja pitanje da li je Ukrajina na putu da izgubi rat protiv ruskog osvajača, predstavlja potpuni preokret u dosadašnjem izveštavanju o ovoj temi. Ova promena perspektive otvara brojna pitanja o budućnosti Ukrajine u ovom sukobu.


Teškoće na vojnom i diplomatskom planu



Izveštaj "Figaroa" ističe da se nakon dvadeset meseci rata loše vesti gomilaju za Ukrajince kako na vojnom, tako i na diplomatskom planu. Rusija je pokazala izuzetnu otpornost, taktičku adaptaciju i iskoristila svoju vojnu industriju u punoj meri.

Takođe, nije došlo do očekivanog urušavanja ruske ekonomije usled sankcija, dok je diplomatsku izolaciju Moskve osujetio "Globalni jug".

Ovo predstavlja izazov za Zapad i Ukrajinu, čiji su vojni kapaciteti možda bili potcenjeni.


Kritike i dileme unutar Ukrajine



Pored spoljnog pritiska, "Figaro" navodi i prva neslaganja između ukrajinskog predsedništva i vojnog vrha u vezi sa situacijom na terenu.

Šef ukrajinskih vojnih snaga, Valerij Zalužni, priznaje da su trupe u "ćorsokaku" i ističe da su Rusi ojačali i adaptirali se, dok su Ukrajinci očekivali zapadno oružje koje je isporučivano nedovoljno brzo.

Ovo dodatno komplikuje situaciju i postavlja pitanje budućnosti ukrajinske vojske u ovom sukobu.



Šta donosi budućnost?



Direktor redakcije "Figaro magazina" Gijom Roket naglašava da trenutni status kvo, sa zaleđenim frontom i paralizovanim nuklearnim pretnjama Rusije, predstavlja poraz za Ukrajinu, čak i ako međunarodna zajednica to ne priznaje.

Ovo ostavlja prostor za moguću promenu toka rata, ukoliko Zapad odluči da pruži dodatnu vojnu podršku Ukrajini.


Zaključak



Pitanje "Da li je to Zapad izgubio rat protiv Rusije?" otvara nove perspektive i razmatranja o aktuelnoj situaciji u Ukrajini. Potrebno je više od vojne pomoći da bi se rešio ovaj sukob, a vreme će pokazati da li će se situacija promeniti u korist Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading