NOVA PRETNJA ZA AMERIKU: Kina razvija nečujne nuklearne podmornice!

Autor:

Svet

24.11.2023

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineske podmornice predstavljaju ozbiljnu pretnju za američku flotu

NOVA PRETNJA ZA AMERIKU: Kina razvija nečujne nuklearne podmornice!

Foto: Profimedia

Decenijama su Sjedinjene Američke Države imale dominaciju u morima, posebno kada su u pitanju podmornice. Međutim, situacija se menja, a Kina je postala ozbiljna pretnja za američku flotu. Prema The Wall Street Journalu, Kina je napravila veliki prodor u razvoju podvodnih tehnologija, što bi moglo imati ozbiljne posledice u potencijalnom sukobu oko Tajvana.

Sudeći po satelitskim snimcima, Kina je uvela u upotrebu jurišnu podmornicu na nuklearni pogon koju pokreće sistem pumpi na mlazni pogon. Ovo predstavlja veliki napredak u kineskoj tehnologiji i označava zatvaranje praznine koja je decenijama postojala između američke i kineske vojske.



Kina jača svoju podmorničku flotu



Pored toga, Kina doživljava ekspanziju u proizvodnji nuklearnih podmornica, čime dodatno pojačava svoju vojnu moć. Zapadni Pacifik postaje sve opasnije mesto za američku flotu, a Kina postavlja senzorske mreže duž svojih obala kako bi detektovala neprijateljske podmornice. Kina je takođe izvela velike vežbe potrage za podmornicama u Južnom kineskom moru, dok su kineska i ruska mornarica izvele zajedničke protivpodmorničke manevre ispred obala Aljaske.



Amerika mora da prilagodi svoju strategiju



Penzionisani oficir američke mornarice Kristofer Karlson ističe da je potrebna nova strategija za borbu protiv sve moćnijih podvodnih protivnika. Uvođenje bešumnih kineskih podmornica zahtevaće više resursa da bi se otkrile, pratile i eventualno napale. Ovo bi moglo imati dalekosežne posledice po Sjedinjene Države i njihove pacifičke saveznike.


Opasnosti po američku podmorničku flotu



Simulacije bitke za Tajvan američkih vojnih analitičara uključuju upotrebu podmornica protiv kineskih brodova, ali povećana pretnja američkoj podmorničkoj floti iskomplikovaće ovaj zadatak. Nova generacija kineskih nuklearnih podmornica biće nečujna kao ruske nuklearne podmornice projekta 971 Šćuka-B, što će dodatno otežati američkoj mornarici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading