USAMLJENOST GORA OD 15 CIGARETA DNEVNO! SZO je proglasila globalnom zdravstvenom pretnjom: Ozbiljnija od gojaznosti i fizičke neaktivnosti

Autor:

Svet

16.11.2023

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je usamljenost globalnom zdravstvenom pretnjom

USAMLJENOST GORA OD 15 CIGARETA DNEVNO! SZO je proglasila globalnom zdravstvenom pretnjom: Ozbiljnija od gojaznosti i fizičke neaktivnosti

Foto: Photo by Anthony Tran on Unsplash

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je usamljenost globalnom zdravstvenom pretnjom, a stručnjaci upozoravaju da je njen uticaj na smrtnost jednak pušenju 15 cigareta dnevno.

- Usamljenost prevazilazi granice i postaje globalni problem javnog zdravlja koji utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja. Društvena izolacija ne poznaje ni godine, ni granice - rekla je izaslanica Afričke unije pri SZO Kido Mpemba, prenosi Gardijan.

Američki hirurg Vivek Marti ističe da su posledice usamljenosti po zdravlje loše koliko i pušenje 15 cigara na dan, kao i da su ozbiljnije od onih povezanih sa gojaznošću i fizičkom neaktivnošću.

Iako se usamljenost često doživljava kao problem stanovništva u razvijenim zemljama, Marti je rekao da je jedna od četiri starije osobe usamljena u svim regionima sveta.

Kod starijih odraslih osoba, usamljenost je povezana sa 50 odsto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 odsto povećanim rizikom od moždanog udara.

Usamljenost utiče i na živote mladih ljudi - između pet i 15 odsto adolescenata je usamljeno (u Africi 12,7 odsto, a u Evropi 5,3 odsto).

Podatke je objavila međunarodna komisija Svetske zdravstvene organizacije, koju predvode Marti i Mpemba.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading