NOVA DVA SOJA KORONE NAM STIŽU ZA BOŽIĆ, SPREMITE SE! Čim vidite OVE simptome, odmah kod lekara!

Autor:

Vesti

16.11.2023

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Virus korone nastavlja da mutira, dok se novi sojevi i podsojevi pojavljuju širom sveta. U centru pažnje svetskih stručnjaka su novi sojevi omikrona poznati kao HV.1 i JN.1. HV.1 je postao dominantan soj u SAD, dok je JN.1, koji je evoluirao iz soja pirole, pronađen u Velikoj Britaniji, SAD, Islandu, Portugalu i Španiji.

NOVA DVA SOJA KORONE NAM STIŽU ZA BOŽIĆ, SPREMITE SE! Čim vidite OVE simptome, odmah kod lekara!

Foto: ST/V. LUKIĆ/profimedia/printscreen

Britanski epidemiolozi upozoravaju da bi ovi novi sojevi mogli proći kroz Evropu pre zime i cirkulisati tokom zimskog perioda i Božića.

Simptomi novih sojeva

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD još uvek proučava nove sojeve. Dr Kris Papadopoulos, glavni predavač javnog zdravlja na Univerzitetu Bedfordšir, izjavio je da oba soja, HV.1 i JN.1, izazivaju simptome poput groznice, kašlja, umora, začepljenosti nosa ili curenja iz nosa. JN.1 soj može izazvati i dijareju i glavobolju.


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je novi vodič sa smernicama za lečenje korona virusa.

Dr Nebojša Bohucki, epidemiolog, objasnio je da su novi sojevi virusa rezultat mutacija prethodnih sojeva, ali nisu neophodno opasniji, već zarazniji.

Zbog toga se očekuje porast broja obolelih, ali bez teže kliničke slike. Bohucki je naglasio da se očekuje da će se SZO-ov vodič koristiti za olakšanje rada zdravstvenih radnika.

Lečenje korona virusa

SZO je odobrila upotrebu leka pakslovid za osobe sa visokim rizikom od hospitalizacije. Za osobe sa niskim rizikom, preporučuje se upotreba paracetamola.

SZO je izričito protiv upotrebe leka ivermektin, osim u okviru kliničkih istraživanja.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, u Srbiji je u nedelji od 2. do 9. novembra registrovano 3.684 novih slučajeva korone.

Srbija se prema kriterijumima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti trenutno nalazi u ljubičastoj korona zoni sa 100-150 zaraženih na 100.000 stanovnika.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading