RESPIRATORNE INFEKCIJE NAS POKOSIŠE! Pune čekaonice domova zdravlja, četvrtina ima koronu!

Autor:

Vesti

09.11.2023

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Domu zdravlja Savski venac, od 3. oktobra kada je zvanično počela vakcinacija protiv sezonskog gripa, do sada je dato 1.450 doza vakcina, dok je broj pregleda u respirativnoj ambulanti porastao na 80 dnevno, od kojih je četvrtina pozitivna na kovid-19.

RESPIRATORNE INFEKCIJE NAS POKOSIŠE! Pune čekaonice domova zdravlja, četvrtina ima koronu!

Foto: www.profimedia.rs

- U Domu zdravlja Savski venac od 3. oktobra do sada je dato oko 1.450 doza vakcine protiv sezonskog gripa. U proseku se daje oko 40 vakcina dnevno. Uglavnom se vakcinisu naši sugrađani stariji od 65 godina i to pretežno kardiovaskularni i plucni bolesnici - rekla je za Tanjug dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja “Savski venac”.

Ona je dodala da je dostupna četvorovalentna Influvac tetra vakcina proizvođača Viatris, koja sadrži četiri različita soja virusa influence, a mogu je primiti svi pacijenti koji nemaju akutnu infekciju.

- Kontraindikacije za primenu vakcine su alergija na jaja, gentamicin ili neku od komponenata vakcine. Nismo imali neželjenih reakcija na vakcinu. Preporuka je da se obavezno vakcinišu stariji od 65, kardiovaskularni bolesnici, osobe koje se leče od hroničnih bolesti pluća, astme, dijabeticari, imunokompromitovane osobe, ekstremno gojazni kao i osobe zaposle ne u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite - rekla je dr Kalabić. 

Ona je ukazala da se imunitet stiče za dve do tri nedelje i traje od 6 do 12 meseci. Kao reakcije na vakcinu mogu se javiti bol na mestu uboda, crvenilo, otok, kod nekih osoba i glavobolja, bolovi u mišićima malaksalost ali su to reakcije koje prolaze u roku od jednog do dva dana.

- S obzirom da je grip infekcija koja se prenosi kapljičnim putem savetuje se izbegavanje kontakata sa zaraženi osobama, provetravanje prostorija i ne dodirivati rukama oči, nos, usta - rekla je dr Kalabić. 

Preporuka je, takođe, jačanje imuniteta što podrazumeva  redovan san, dovoljan unos tečnosti: supa, čajeva, sveže ceđenih sokova kao i svakodnevni unos svežeg voća i povrća i umerena fizička aktivnost. 

- Vakcinacija je najefikacnija mera prevencije - istakla je dr Kalabić. 

Ona je dodala da je od kraja avgusta broj pregledanih u respiratornoj ambulanti u stalnom porastu, da bi sad taj broj dostigao oko 80 dnevno, od kojih jedna četvrtina ima pozitivne briseve na kovid.

- Kliničke slike su uglavnom blage, temperatura, zapušenost nosa, kašalj. Simptomi su uglavnom blagi. Tegobe prolaze za nekoliko dana. Javlja se stanovništvo svih uzasnih struktura, najviše radno aktivno stanovništvo - rekla je dr Kalabić. 
 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading