NA OVE SIMPTOME OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU! Korona sada liči na OVU bolest, lako se pomešaju, doktor otkrio i ko je u rizičnoj grupi!

Autor:

Vesti

03.11.2023

07:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnoviji izveštaj pokazuje blagi pad broja novih slučajeva koronavirusa. Prema nedeljnom izveštaju, u poslednjih sedam dana je registrovano 3.862 novih slučajeva virusa među 18.483 testiranih osoba.

NA OVE SIMPTOME OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU! Korona sada liči na OVU bolest, lako se pomešaju, doktor otkrio i ko je u rizičnoj grupi!

Foto: shutterstock

Ovo je manje u odnosu na prethodnu nedelju, kada je bilo 4.378 novih slučajeva među 20.238 testiranih osoba.

Trenutno dominira varijanta virusa poznata kao "Eris", a stručnjaci napominju da njeni simptomi nisu značajno različiti od simptoma prethodne varijante. Stoga se i dalje preporučuje odmor i primena odgovarajuće terapije.

- Aktuelna situacija sa Kovid - 19 pandemijom svodi se na pojavu pojedinačnih slučajeva, pri čemu većina odlazi na takozvanu kućnu "samoizolaciju" a retki pacijenti zahtevaju bolničko lečenje za koje u klinici imamo oformljenu izolacionu jedinicu gde trenutno boravi 10 bolesnika - kaže pukovnik dr Petar Ćurčić, načelnik odeljenja na Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA.

- Kliničku sliku kovid-19  infekcije kod većine obolelih odlikuje takozvani "sindrom prehlade", koji podrazumeva blaže povišenje telesne temperature,zapušenost nosnih hodnika, gušobolju, često suv kašalj, ređe sa iskašljavanjem i bolovima u grudnom košu pri disanju, bolovima u mišićima i zglobovima - objašnjava infektolog.

Mutacije virusa su prisutne, te je i korona od svoj pojave do danas promenila nekoliko oblika, pri čemu je delta soj bio najagresivniji. Od omikrona pa do danas kliničke slike postale su lakše, te nema bojazni da će i neka naredna mutacija praviti problem.

- Kovid-19 kao i drugi virusi imaju sklonost ka mutaciji, odnosno promenama sopstvene strukture koje im služe da prežive delovanje spoljašnjih, po njih štetnih fatora okoline, kao i odbrambenih mehanizama domaćina, u ovom slučaju inficiranog čoveka. Aktuelni soj kovida je "Eris" koji u praksi u većini slučajeva izaziva pomenuti "sindrom prehlade". Za očekivati je da se u budućnosti javljaju novi sojevi i da ćemo morati da se naviknemo na život sa kovidom - objašnjava infektolog.

Korona izgleda kao sezonski grip

Prognoza pandemije Kovid -19 je nezahvalna ,najverovatnije će se završiti stalnim prisustvom virusa u humanoj populaciji, moguće je da će se ponašati kao virus sezonskog gripa, objašnjava naš sagovornik.

- Svakako savetujem vakcinaciju protiv kovid-19 virusa, posebno zbog slabog obuhvata opšte populacije vakcinacijom koja je sprovedena u prethodne tri i po godine ( po nekim podacima samo oko 56% stanovništva) a što ima za posledici nedostatak opšteg imuniteta na nivou zemlje. Vakcine protiv kovid-19 i protiv Inflienze (gripa) svakako preporučujem i to jasno definisanim grupama od strane Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"uz napomenu da se mogu davati istovremeno ili u razmaku od 28 dana, pri čemu procenu i vođenje vakcinacije za svakog pojedinačno vrši odgovorni lekar, prvenstveno epidemiolog. Neke od navedenih grupa su zdravstveni radnici,trudnice,osobe starije od 65 odnosno 74 godine,mlađi od 65 godina sa težim hroničnim bolestima,osobe sa stečenim ili urođenim deficitom imuniteta, onkološki bolesnici, transplantirani, korisnici gerontoloških centara i socijalno-zdravstvenih ustanova - poručuje pukovnik dr Petar Ćurčić, načelnik odeljenja na Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA za Telegraf.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading