UKRAJINSKI VOJNICI DOBIJAJU LSD, KANABIS I MAGIČNE PEČURKE? Rat ih UBIO U POJAM, traži se dozvola da počnu sa DROGIRANJEM

Autor:

Svet

13.11.2023

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Supstance kao što su LSD, psilocibin koji „diže“ iz tzv. „magičnih pečuraka“ ili DMT koji se takođe nalazi u biljkama, zabranjene su širom sveta konvencijom Ujedinjenih nacija iz 1971. godine. Ali, od nakon ruske invazije na Ukrajinu, broj zagovornika tih supstanci za upotrebu u psihoterapiji se povećao

UKRAJINSKI VOJNICI DOBIJAJU LSD, KANABIS I MAGIČNE PEČURKE? Rat ih UBIO U POJAM, traži se dozvola da počnu sa DROGIRANJEM

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici koji su se vratili s fronta nikako ne mogu da se okrenu normalnom životu.

Pored problema sa asimilacijom u socijalno okruženje, oni iz dana u dan imaju sve učestalije mentalne probleme u obliku halucinacija, noćnih mora i zujanja u ušima što su posledice boravka u ratu i učestvovanja u njemu.

Pojedini tamošnji medicinski radnici i stručnjaci apeluju da bi u rešavanju njihovog posttraumatskog sindroma mogle da im pomognu i – droge.

Supstance kao što su LSD, psilocibin koji „diže“ iz tzv. „magičnih pečuraka“ ili DMT koji se takođe nalazi u biljkama, zabranjene su širom sveta konvencijom Ujedinjenih nacija iz 1971. godine. Ali, od nakon ruske invazije na Ukrajinu, broj zagovornika tih supstanci za upotrebu u psihoterapiji se povećao.

Pored toga, apeluje se i da se dozvoli vojnicima da legalno koriste kanabis i ekstazi!

S obzirom na to da je u Ukrajini zabeleženo povećanje broja slučajeva ozbiljnih mentalnih oboljenja, psihoterapeuti se sve više okreću tim nedozvoljenim supstancama, posebno kada leče vojnike koji su bili na frontu i koji zbog toga imaju posttraumatske stresne poremećaje (PTSP), prenosi Dojče vele.

Stručnjaci u Ukrajini vrše politički pritisak na tamošnji parlament kako bi se olakšala mogućnost lečenja tim supstancama.

Jedna od njih, direktorka Centra za lečenje ratnih veterana Jelena Voznjicina, ukazuje u izjavi za DW da bi parlament trebalo da “odredi konkretne korake šta bi trebalo da se uradi kako bi terapija uz pomoć psihodelika bila dostupna u Ukrajini”.

- Psihodelici poput kanabisa na listi su zabranjenih medikamenata i nisu uključeni u protokole lečenja. Želimo to da promenimo - kaže Voznjicina.

Ona je uverena u uspeh takvog pristupa, posebno sada, u vreme rata u Ukrajini.

- Konvencionalna psihoterapijska sesija traje sat, najviše dva. Osobi s psihološkom traumom potrebno je mnogo takvih seansi. Zbog toga se terapija često razvlači na godinu ili dve. Terapija potpomognuta psihodelikom mogla bi da pomogne da se ubrza proces izlečenja. To je važno zato što se zbog rata suočavamo s komplikovanim slučajevima koji ne mogu da se leče konvencionalnim tretmanom - kaže Voznjicina.

Takva terapija se, naglašava ukrajinska lekarka, mora sprovoditi u medicinskim centrima. Traje do osam sati i zahteva kontrolu i nadzor profesionalnih psihoterapeuta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading