OTKRIVENA TAJNA STRATEGIJA KINE: Evo kako Peking želi da preoblikuje svet! Si Đinping želi DOMINACIJU!

Autor:

Svet

11.11.2023

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Si Đinping smatra da je sadašnji međunarodni sistem dizajniran da nepravedno favorizuje Sjedinjene Države i njihove saveznike.

OTKRIVENA TAJNA STRATEGIJA KINE: Evo kako Peking želi da preoblikuje svet!  Si Đinping želi DOMINACIJU!

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Si Đinping ima nacrt kako bi svet trebalo da funkcioniše, a godinu dana nakon što je započeo svoj treći mandat kao kineski lider, on ubrzava svoje napore da svrgne Ameriku sa vrha svetskog poretka i promoviše svoju viziju, prenosi CNN .

Inicijativa Si Đinpinga dospela je u centar pažnje više nego ikada prošlog meseca u Pekingu kada je kineski lider, u pratnji predsednika Rusije Vladimira Putina, generalnog sekretara UN Antonio Gutereša i desetina drugih visokih zvaničnika iz celog sveta, označio Kinu kao jedinu zemlja sposobna da vodi svet kroz lavirint izazova 21. veka.

Nikada u istoriji sveta nije bilo tako globalnih promena kao u naše vreme sa tako važnim istorijskim značajem, rekao je Si gostima koji su prisustvovali forumu Pojas i put (Novi put svile ) .

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

 

 

Kina će „ulagati neprekidne napore da se sve zemlje modernizuju“ i izgrade „zajedničku budućnost čovečanstva“, rekao je Si. Vizija kineskog lidera, iza apstraktnog jezika kojim se krije, obuhvata nagon Komunističke partije Kine da preoblikuje međunarodni sistem za koji kaže da je dizajniran da nepravedno favorizuje Sjedinjene Države i njihove saveznike.

Peking sada veruje da je došlo vreme da se sistem i globalna ravnoteža snaga promene kako bi se osigurao uspon Kine, i odbacuje bilo kakve napore da se suprotstavi njegovoj inicijativi.

Dokument od 13.000 reči u kome Si iznosi svoju viziju Peking je poslednjih meseci promovisao svoj alternativni model kroz političke strateške dokumente i nove „globalne inicijative“, kao i govore, diplomatske sastanke, forume i međunarodne skupove svih veličina – sve da bi dobio što veću podršku širom sveta.

Kineska inicijativa dolazi u trenutku kada sve više zemalja u razvoju poziva na usvajanje međunarodnog sistema u kojem se njihov glas može bolje čuti. Veliki broj svetskih lidera koji su posetili Peking poslednjih meseci jasno pokazuje da, iako neke nacije ne prihvataju svetski poredak koji vodi autokratska Kina, druge su daleko prijemčivije za Sijevu poruku.

U Sijevoj viziji budućnosti sveta, zemlje će biti nezavisne od „blokovske politike“, ideološke konkurencije i vojnih saveza i neće morati da podržavaju takozvane „univerzalne vrednosti koje definiše grupa zapadnih zemalja“. 

U Sijevom predlogu „globalne zajednice sa zajedničkom budućnošću”, ekonomski razvoj i stabilnost su prioriteti, dok će sve zemlje imati jednake odnose jedna sa drugom i zajedno raditi na „zajedničkom prosperitetu”, navodi se u dokumentu od preko 13.000 reči koji je objavio Peking u Septembar.

„Ono što Kinezi kažu je „živi i pusti da živi“: možda vam se ne sviđa ruska unutrašnja politika, možda vam se ne sviđa politički režim u Kini, ali ako želite sigurnost, moraćete da im date i date prostor. treba da prežive i napreduju“, rekao je Jun Sun, direktor kineskog programa u Stimson centru u Vašingtonu.

Putin, talibani i diktator Sirije dobrodošli su za stolom naroda u Pekingu Iako se inicijativa Kine zasniva više na retorici nego na specifičnostima, jasno je da Peking želi da preoblikuje svetski poredak dogovoren nakon završetka Drugog svetskog rata i podržan od SAD i drugih zapadnih demokratija.

Sadašnji međunarodni okvir je osmišljen, barem u teoriji, sa idejom da vlade budu suverene nad zemljama kojima vladaju, ali da istovremeno poštuju skup zajedničkih pravila i principa za očuvanje mira i odbranu osnovnih ljudskih i političkih prava za svoja populacije. Sirijski predsednik Bašar el Asad prebačen je privatnim avionom iz Kine u Peking da se sastane sa Si Đinpingom. Foto: Profimedia Images Sijeva vizija se očigledno dopada autokratskim liderima. Dok su ruski Putin , optužen za ratne zločine i nastavak brutalne invazije na Ukrajinu, i avganistanski talibanski lideri izbegavani na Zapadu, dočekani su za stolom nacija u Pekingu prošlog meseca.

Samo nekoliko nedelja ranije, sirijski diktator Bašar al-Asad , koji je optužen za upotrebu hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda, dočekan je sa trubama i trubama na Azijskim igrama u Hangdžouu, gde je doputovao privatnim avionom iz Kine i posetio čuveni budistički hram. Državni list Global Times opisao je Asada kao lidera ratom razorene zemlje poštovane u Kini, ali izolovane od Zapada. „Pakistan se pridružuje viziji kineskog lidera Si Đinpinga“ Međutim, širi argument Pekinga da mala grupa bogatih zapadnih zemalja ima previše moći na međunarodnom nivou takođe ima odjeka kod drugih vlada koje nisu u sukobu sa Zapadom.

Poslednjih godina, čak i zemlje koje su decenijama imale blisko partnerstvo sa SAD počele su da se približavaju Kini i njenoj viziji. „Pakistan se pridružuje viziji kineskog lidera Si Đinpinga o nastanku nove globalne ere koju karakteriše multipolarnost i odbacivanje zapadne dominacije“, rekao je Ali Sarvar Nakvi, bivši pakistanski ambasador koji je sada izvršni direktor Centra za međunarodne strateške studije u Islamabadu. Druge zemlje su pozvane da učestvuju na ovogodišnjem zasedanju BRIKS-a prvi put od 2010: Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se prvobitnim 5 članicama. Foto: Profimedia Images Ali postoje i mnoge vlade koje su donekle opreznije prema kineskoj politici i ambicijama. „Održavali smo naše odnose sa svim nacijama otvorenim“, rekao je premijer Papue Nove Gvineje Džejms Marape, koji je održao govor na samitu u Pekingu pozivajući na više ulaganja u zelenu energiju u svojoj zemlji kroz inicijativu koju vodi Kina. „Odnosimo se na Zapad, odnosimo se na Istok. Održavamo pravu liniju bez ugrožavanja našeg prijateljstva sa svim narodima“, rekao je Marape. Kina – da li podržava multipolarni svet ili želi da zauzme mesto SAD na vrhu piramide?

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

 

 

„Kina može da se osloni na Brazil danonoćno da kaže da je multilateralizam važan i da moramo ponovo da razmislimo o globalnom upravljanju, ali postoji veoma važno „ali““, precizirao je Rubens Duarte, koordinator LABMUNDO, istraživačkog centra za međunarodne odnose u Brazilu. . „Da li Kina zaista pokušava da promoviše multipolarnost ili samo želi da postane zamenik američkog uticaja u svetu?“ upita Duarte. Peking kaže da se njegov model već isplatio, ukazujući na svoju ulogu posrednika u obnavljanju odnosa između Saudijske Arabije i Irana u martu. Putin i Si Đinping razgovarali su više od tri sata na sastanku koji su imali u Pekingu. Foto: Profimedia Images Sijeva retorika, međutim, ne daje rezultate u drugim zemljama koje vide Kinu i njenu vojsku koja se brzo modernizuje kao glavne agresore u Aziji i pitaju se zašto je Peking nastavio da podržava Rusiju uprkos njenom kršenju međunarodnog prava kada je napao Ukrajinu.

„Ako se tome ne suprotstavimo, Kina će nastaviti da se širi na ono što potpada pod našu suverenu jurisdikciju, na naša suverena prava i na našu teritoriju“, rekao je ministar odbrane Filipina Gilberto Teodoro mlađi, koji je optužio Peking da plaća mnogo novca. da kupi podršku manjih zemalja dok proširuje svoju kontrolu nad spornim oblastima u Južnom kineskom moru, uprkos presudi međunarodnog suda. Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvani su ovog leta da se pridruže BRIKS-u – prvoj inicijativi za proširenje grupe od 2010. Istovremeno, Si nije prisustvovao samitu G20 u Nju Delhiju u septembru. Kineske akcije u Aziji, gde njena vojska postaje sve agresivnija, pokazuju da Peking ima za cilj da dominira regionom, kažu analitičari. Situacija takođe postavlja pitanja kako bi se vojno i ekonomski jača Kina ponašala da joj se niko ne suprotstavi.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading