MOSKVA OPTUŽUJE UKRAJINU I ZAPAD ZA POKUŠAJ POGROMA U DAGESTANU: Putin sazvao hitan sastanak! Večeras se okoplja ceo državni vrh Rusije

Autor:

Svet

30.10.2023

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin će danas održati sastanak sa šefovima agencija za sprovođenje zakona, na kojem će razgovarati o „pokušajima Zapada da iskoriste događaje na Bliskom istoku za razbijanje društva“, rekao je sekretar za štampu ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

MOSKVA OPTUŽUJE UKRAJINU I ZAPAD ZA POKUŠAJ POGROMA U DAGESTANU: Putin sazvao hitan sastanak! Večeras se okoplja ceo državni vrh Rusije

Foto: Tanjug/AP

"Predsednik je uvek obraćao i posvećuje veliku pažnju ovoj temi. Tek prošle nedelje je održao detaljan sastanak sa liderima ruskih veroispovesti, gde se razgovaralo o ovoj temi", rekao je novinarima predstavnik Kremlja.

Sastanak je zakazan za 19 časova. Učešće očekuju premijer Mihail Mišustin , predsednica Saveta Federacije  Valentina Matvijenko i predsednik Donjeg doma Savezne skupštine Vjačeslav Volodin, generalni tužilac Igor Krasnov, šef Istražnog komiteta  Aleksandar Bastrikin, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev i sekretar ovog konsultativnog i savetodavnog tela Nikolaj Patrušev , prvi potpredsednik Vlade Andrej Belousov, šefovi Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane Sergej Lavrov i Sergej Šojgu, direktor FSB  Aleksandar Bortnikov, šef Ruska garda  Viktor Zolotov, direktor SVR Sergej Nariškin i prvi zamenik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Gorovoj.

Na pitanje kako Kremlj ocenjuje reakciju regionalnih vlasti na događaje u Mahačkali , Peskov je predložio da se sačeka sastanak.

Predsednik ima zakazano i nekoliko radnih sastanaka tokom dana, koji će biti nejavni, dodao je pres-sekretar šefa države.

Rusija optužuje Ukrajinu da igra „ključnu ulogu“ u antiizraelskim neredima na aerodromu


Rusija je optužila Ukrajinu da igra „ključnu ulogu“ u antisemitskim neredima na aerodromu u Dagestanu u većinskom muslimanskom regionu u nedelju.

„Zločinački režim u Kijevu je odigrao direktnu i ključnu ulogu u sprovođenju najnovijeg destruktivnog čina“, rekla je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova u saopštenju.

U nedelju je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povezao incident sa onim što je nazvao „ruskim antisemitizmom i sistemskom mržnjom prema drugim nacijama“.

U nedelju u Mahačkali, lokalni stanovnici provalili su na aerodromsku pistu nakon što je stigao let iz Tel Aviva. Prijavljeno je da traže izraelske državljane koji su stigli, a takođe su proveravali automobile koji napuštaju teritoriju.

BONUS VIDEO: 

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je pokretanje krivičnog postupka zbog masovnih nereda. Kako je saopštilo republičko Ministarstvo zdravlja, tokom dešavanja na aerodromu povređeno je više od 20 osoba - kako snaga bezbednosti, tako i civila: više od deset je zadobilo lakše povrede, deset je hospitalizovano, dvoje je u izuzetno teškom stanju.

Šef Dagestana Sergej Melikov kasnije je uputio apel u kojem je naveo da „Dagestanci saosećaju sa stradanjem žrtava akcija nepravednih ljudi i političara i mole se za mir u Palestini“. Istovremeno, ono što se dogodilo na aerodromu nazvao je grubim kršenjem zakona. Prema njegovim rečima, niko od učesnika neće proći nekažnjeno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading