GVOZDENI ZRAK SMRTI: ZASTRAŠUJUĆI PROTIVVAZDUŠNI SISTEM IZRAELA: Laserom ruši sve što leti

Autor:

Svet

26.10.2023

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelsko Ministarstvo obrane odobrilo je izvođenje operativnih testova sistema za protivvazdušnu odbranu baziranog na laseru tokom trenutnog sukoba u Gazi. Laser oružje nazvano "Iron Beam" (Gvozdeni zrak) prvobitno je trebalo da postane operativno za nekoliko godina.

GVOZDENI ZRAK SMRTI: ZASTRAŠUJUĆI PROTIVVAZDUŠNI SISTEM IZRAELA: Laserom ruši sve što leti

Foto: Printscreen/X/@ROCKINROLLREBEL

Lasersko oružje

Ovo će označiti novu eru ratovanja.

Izraelska kompanija za napredne odbrambene sisteme "Rafael" razvija protivvazdušni odbrambeni sistem "Ajron bim", u prevodu Gvozdeni zrak, kao odgovor na probijanje čuvene Gvozdene kupole tokom brutalnog napada Hamasa 7. oktobra.

Nova tehnologija u velikoj meri liči na oružje koje se vidi u naučnofantastičnim filmovima, kao što su "Ratovi zvezda" i "Zvezdane staze". Prototip ovog inovativnog sistema je predstavljen na sajmu u Singapuru 11. februara 2014, a sada je ponovo u centru pažnje zbog svoje potencijalne primene u trenutnom sukobu s Hamasom.

 


RANIJE AKTIVIRAN


Gvozdeni zrak bi trebalo da postane šesti element izraelskog integrisanog protivraketnog odbrambenog sistema, posle sistema "Strela 2", "Strela 3", "Davidova praćka" i "Gvozdena kupola". Koristi laser da eliminiše pretnje u vazduhu i predstavlja ekonomično i efikasno rešenje za razliku od projektila Gvozdene kupole, koji su veoma skupi.
Ovaj sistem može da funkcioniše kao samostalni odbrambeni mehanizam ili se integriše u širi sistem PVO. U poređenju s tradicionalnim presretačima projektila, ima znatno niže troškove, neograničen kapacitet ispaljivanja, smanjene operativne troškove i eliminiše rizik od pada presretnutih raketnih ostataka na zaštićena područja.
U 2020. sistem je pokazao veoma impresivan efektivni domet do sedam kilometara i sposoban je da brzo neutrališe rakete, bespilotne letelice i minobacačke granate u roku od nekoliko sekundi. Štaviše, postoje planovi za povećanje nivoa snage i ima potencijal da dostigne 100 kilovolti ili više.


Ako Gvozdeni zrak počne aktivno da se koristi u borbi, to će biti ključni potez Izraela da ojača protivvazdušnu odbranu usred tekućeg sukoba s Hamasom. Prvobitno, ova nova tehnologija nije bila planirana za implementaciju nekoliko godina.


ŠIROK SPEKTAR


Kompanija "Rafael" razvija ukupno dva laserska sistema visoke energije: "Gvozdeni zrak" i "Lajt bim", koji je presretač snage 7,5 kilovolti, dizajniran za borbu protiv mini bespilotnih letelica i zemaljskih ciljeva, kao što su improvizovane eksplozivne naprave i neeksplodirana ubojna sredstva. Može da neutrališe mete s udaljenosti od nekoliko stotina metara do dva kilometra, a prototip je već napravljen.
Gvozdeni zrak, s druge strane, sistem je laserskog oružja visoke energije od 100 kilovolti. Dizajniran je da presreće širok spektar pretnji, kao što su rakete, artiljerija i minobacači, s udaljenosti od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara.


karakteristike
- snaga 100 kilovolti
- presreće rakete, bespilotne letelice i minobacačke granate
- domet od nekoliko stotina do nekoliko hiljada metara


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading