ŠOKANTNA SMENA U VRHU KINESKE VOJSKE: Kupovao oružje od Rusa, pa sklonjen! Ministar odbrane IZNENADA smenjen sa svih funkcija

Autor:

Svet

25.10.2023

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski ministar odbrane, general Li Šangfu, smenjen je sa svoje funkcije. Razlog smene nije saopšten, ali se spekulisalo da ga dugo nije bilo na svojoj funkciji.

ŠOKANTNA SMENA U VRHU KINESKE VOJSKE: Kupovao oružje od Rusa, pa sklonjen! Ministar odbrane IZNENADA smenjen sa svih funkcija

Foto: Tanjug/AP

Li Šangfu, rođen 1958. godine u Čengduu, provincija Sečuan, pridružio se Kineskoj Narodnoj oslobodilačkoj armiji 1978. godine. Diplomirao je na Nacionalnom univerzitetu za odbrambenu tehnologiju 1982. godine. Bio je komandant Centra za lansiranje satelita Ksichang i pod njegovom komandom, Kina je izvela nekoliko uspešnih lansiranja raketa u svemir.

Imenovan je za ministra odbrane na Kineskom narodnom kongresu 12. marta. Međutim, Vašington ga optužuje za nabavku borbenih aviona Su-35 i PVO sistema S-400 iz Rusije, kao i za jačanje kineskog nuklearnog i svemirskog programa.

Smena kineskog ministra odbrane, generala Li Šangfua, mogla bi imati značajne posledice.

Neizvesnost u vladavini predsednika Si Đinpinga: Nestanak kineskog ministra odbrane, poslednji u nizu preokreta u najvišim rangovima zemlje, podstiče neizvesnost u vezi sa vladavinom predsednika Đinpinga.

Utjecaj na poverenje drugih zemalja: Rastuća nepredvidivost mogla bi uticati na povjerenje koje druge zemlje polažu u vodstvo druge po veličini svjetske ekonomije.

Potencijalna istraga o korupciji: Ministar odbrane Li Shangfu, koji je propustio sastanke, pod istragom je u istrazi o korupciji u nabavci vojske.

Promene u vojnoj diplomatiji: Od svog imenovanja u martu, Li je bio javno lice kineske vojne diplomatije. Njegova smena mogla bi dovesti do promena u vojnoj diplomatiji Kine.

Međutim, treba napomenuti da su ove posledice spekulativne i zavise od mnogih faktora, uključujući političku klimu u Kini i međunarodne odnose.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading